NEKADA SU BILI JEDNA OD NAJBOGATIJIH DRŽAVA, NO SVE SE IZNENADA PROMIJENILO: Malo ljudi zna gdje se nalazi i kako se zove najmanja republika na svijetu…

0 0

Naša današnja priča vodi vas u najmanju republiku na svijetu.

Naime,dana 31. januara 1968. godine nezavisnost je dobila danas najmanja republika na svijetu – Nauru. Ta se državica nalazi u Tihom oceanu, u blizini ekvatora. Riječ je o jugoistočnom graničnom području Mikronezije, blizu tačke gdje se dotiču Polinezija, Melanezija i Mikronezija.

Republika Nauru sastoji se od jednog jedinog otoka, koji ima površinu od samo 21,3 četvorna kilometra. Od svih nezavisnih država na svijetu, samo su dvije manje od Naurua. To su Vatikan i Monako. No, budući da te dvije države nisu republike, Nauru može s pravom nositi titulu najmanje svjetske nezavisne republike.

Nauru je ujedno i najmanja otočna nacija na svijetu. Isto tako, Nauru ima manje od 10.000 stanovnika, pa je po broju stanovnika druga najmanja država na svijetu. Manji je samo Vatikan s oko 800 stanovnika, dok Monako ima čak 35.000 državljana.

Zanimljivo je da je zbog prirodnog bogatstva Nauru jedno vrijeme bila među najbogatijim državama na svijetu, računajući prosječni dohodak po stanovniku. Naime, otok Nauru posjedovao je velike fosfatne nakupine, porijeklom od ptičijeg izmeta. Iskorištavanje fosfata davalo je velike prihode, jer je Nauru bio jedan od najvećih svjetskih izvoznika te sirovine.

Međutim, do početka 21. stoljeća rezerve su iskorištene i državni prihodi su se smanjili.

(SB)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %