NATO U STRAHU: Bjelorusija tvrdi da bi mogla rasporediti nuklearno oružje u slučaju prijetnje sa zapada

0 0

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko rekao je danas da bi njegova zemlja mogla ugostiti nuklearno oružje ako se suoči s bilo kakvim vanjskim prijetnjama, dok napetosti između njegove saveznice Rusije i Zapada rastu oko Ukrajine, prenosi bjeloruska Belta.

Lukašenko bi u petak u Moskvi trebao razgovarati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. “Ako bude potrebno, ako naši suparnici i protivnici poduzmu takve glupe i bezumne korake, mi ćemo rasporediti ne samo nuklearno oružje, već i supernuklearno kako bi zaštitili svoj teritorij”, rekao je Lukašenko. “Ali ako nema prijetnji Bjelorusiji od neprijateljskih zemalja, onda nuklearno oružje ovdje nije potrebno ni idućih stotinu godina”, dodao je.

Lukašenko je također rekao da razmatrajiu kupovinu nekoliko ruskih protuzračnih sustava S-400 kako bi ih razmjestio u okolicu grada Minska.

Bivša sovjetska država Bjelorusija, koja nije nuklearna sila, održat će kasnije ovog mjeseca glasovanje o ustavnim reformama koje bi mogle učiniti legalnim da Bjelorusija ima nuklearno oružje. Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, obećao je referendum nakon povijesnih prosvjeda protiv njegovog spornog ponovnog izbora. Ustavne reforme također bi omogućile Lukašenku da ostane na vlasti do 2035. godine. Moskva i Minsk trenutno održavaju zajedničke vojne vježbe u Bjelorusiji, što pojačava zabrinutost Zapada oko Ukrajine. Bjelorusija je rekla da će svi ruski vojnici i vojna oprema otići izvan države nakon završetka vježbi 20. veljače.

izvor: geopolitika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %