NATO se Širi na Uzbekistan i Tadžikistan? Kako će Rusija odgovoriti?

0 0

Dolazi li NATO na vrata Rusije?

Pentagon je potvrdio mogućnost vojne suradnje između Sjedinjenih Država i afganistanskih susjeda Uzbekistana i Tadžikistana, kao i drugih zemalja, najavio je 2. srpnja glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Njegove su riječi uslijedile kao komentar prethodnih sastanaka predstavnika američkog Ministarstva obrane i vlada Afganistanu susjednih zemalja: 1. srpnja američki ministar obrane Lloyd Austin sastao se s uzbekistanskim ministrom vanjskih poslova Abdulazizom Kamilovom, a razgovori su se dotakli i bilateralne strateške sigurnosti i situacije u Srednjoj Aziji.

Tijekom posjeta Washingtonu Kamilov je zahvalio američkoj strani na potpori “modernizaciji obrane Uzbekistana”, a Austin je zauzvrat izrazio zahvalnost sugovorniku za promicanje stabilnosti i sigurnosti u Srednjoj Aziji, priopćila je Pentagonova služba za medije.

Kirby nije iznio detalje o obnovi američke vojne baze na teritoriju Uzbekistana, budući da je o tome “prerano” govoriti. Nije želio “špekulirati” o američkoj vojnoj infrastrukturi u drugim zemljama.

Već su ranije poznati planovi Pentagona za proučavanje mogućnosti eventualnih partnera za provedbu projekata izgradnje vojnih objekata u 20 zemalja Bliskog Istoka i Srednje Azije. Projekt se procjenjuje na 240 milijuna dolara, a teritoriji zemalja poput Kazahstana, Uzbekistana, Tadžikistana i Turkmenistana smatraju se teritorijima za raspoređivanje američkih vojnih objekata, navodi Eadaily.

Sjedinjene Države također su zatražile od Kazahstana, Tadžikistana i Uzbekistana da privremeno dodijele azil za 10 tisuća Afganistanaca “koji su ili radili sa Sjedinjenim Državama ili surađivali sa savezničkim snagama”

Izvor: BiHnews

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %