Naša stranka zaprijetila izlaskom iz vlasti u Tuzli, traže ostavku Mirsada Kukića

0 0

Naša stranka, koja je sastavni dio vlasti u Tuzlanskom kantonu, zaprijetila je izlaskom iz aktuelnog saziva vlade ukoliko predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) ne podnese ostavku nakon uvođenja američkih sankcija.

State Department zvanično je jučer uveo sankcije predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću, a kako je navedeno u obrazloženju odluke te američke institucije, on je sankcionisan zbog umiješanosti u koruptivne aktivnosti koje su se odnosile na rad Rudnika mrkog uglja (RMU) u Banovićima.

Ovakva odluka je sasvim prirodno nametnula turbulencije u aktuelnoj vlasti u Tuzlanskom kantonu, u kojoj se nalaze SDP, PDA, Naša stranka i SBB. Svoj stav prvi su zauzeli iz Naše stranke, iz koje su postavili uslov na osnovu kojeg ostaju u Kantonalnoj vladi ukoliko Kukić podnese ostavku.

“Ulazak u vlast u Tuzlanskom kantonu s neprirodnim partnerima kao što je PDA za nas u Našoj stranci bio je prihvatljiv jedino uz programsku platformu. Najznačajniji dio te platforme nama u Našoj stanci bila je borba protiv korupcije, što je kroz naš rad prepoznala i međunarodna zajednica. Naša borba protiv korupcije nije samo deklarativna, što smo nedavno potvrdili donošenjem Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u TK, koji je predložila naša ministrica Una Harčin”, naveli su iz Naše stranke.

Kazali su da je umiješanost u koruptivne aktivnosti crvena linija njihove saradnje.

“Vlast koja je odlučna za djelovanje protiv korupcije ne smije dozvoliti da jedan od predvodnika bude pod sankcijama zbog korupcije. Nadamo se da će ovo shvatiti u PDA i da će Mirsad Kukić odmah podnijeti ostavku na sve funkcije u ovoj stranci. Ovu ostavku smatramo imperativom, ako do nje ne dođe, Naša stranka neće više podržavati Vladu Tuzlanskog kantona”, poručili su iz Naše stranke.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %