NAPETOST NA VRHUNCU: Poljska poziva na akciju, zatražena aktivacija NATO člana 4 protiv Bjelorusije!

0 0

Poljski premijer poručio je kako “riječi nisu dovoljne” te kako traži od NATO-a da poduzme “konkretne korake” po pitanju rješavanja aktuelne krize koja traje na poljsko-bjeloruskoj granici, javlja The Daily Observer.

– Nema sumnje da su stvari otišle predaleko. Samo riječi neće zaustaviti Minsk, rekao je premijer Mateusz Morawiecki.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u nedjelju je pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da intervenira u krizi zbog koje su hiljade migranata zarobljeni na bjelorusko-poljskoj granici.

– Rusija ovdje ima jasnu odgovornost. Mora izvršiti pritisak na bjeloruske vlasti da okončaju krizu i započnu dijalog – piše „Sunday Telegraph“.

Putin je negirao tvrdnje da Moskva podgrijava ionako uzavrelu situaciju, okrivljujući zapadnu politiku na Bliskom istoku za stvaranje migrantske krize.

– Želim da svi znaju. Mi nemamo ništa s tim, rekao je za državnu televiziju.

Migranti, uglavnom Kurdi, danima su zaglavljeni na granici na niskim temperaturama u šatorskim kampovima, griju se paleći drva do kojih dođu.

Bjelorusija kaže da se u kampu nalazi oko 2.000 ljudi, uključujući trudnice i djecu. Poljska kaže da se na granici nalazi između 3.000 i 4.000 migranata, a svaki dan ih stiže sve više.

Britanija je u četvrtak poslala tim od oko 10 vojnika da pomognu Poljskoj da ojača svoju granicu.

U međuvremenu, NATO mora poduzeti “konkretne korake” za rješavanje migrantske krize na granici s Bjelorusijom, rekao je u nedjelju poljski premijer, dodajući da Poljska, Litva i Latvija mogu zatražiti konzultacije prema članku 4. sporazuma o savezu.

Prema članku 4, svaki saveznik može zatražiti konsultacije kada su, po mišljenju bilo kojeg od njih, ugroženi njihov teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili sigurnost.

– Razgovaramo s Latvijom, a posebno Litvom, trebamo li aktivirati članak 4. NATO-ovog sporazuma – rekao je Mateusz Morawiecki poljskoj državnoj novinskoj agenciji PAP.

Nije dovoljno samo otvoreno izraziti svoju zabrinutost – sada su nam potrebni konkretni koraci i predanost cijelog saveza.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %