Napeto u AZIJI: Filipini prerasporedili vojne brodove zbog kineske blokade jednog od otoka!

0 0

Filipinska vojska prerasporedila je dva broda za snabdijevanje kako bi osigurala hranu filipinskim marincima koji čuvaju jedan atol u Južnom kineskom moru, nakon što je kineska obalska straža prethodno upotrijebila vodene topove da nasilno odvrati filipinske brodove.

Filipinski ministar odbrane Delfin Lorenzana izjavio je da su dva civilna čamca koji prevoze mornaričko osoblje napustila zapadni provinciju Palavan i da bi trebali stići do marinaca stacioniranih na mornaričkom brodu kod atola Second Thomas nakon noćnog putovanja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Lorencana je rekao da čamce ne prati mornarica ili obalska straža, u skladu sa zahtjevom kineskog ambasadora u Manili, koji ga je uvjeravao u razgovorima tokom vikenda da čamci više neće biti blokirani.

Avion mornarice će, kako je dodao, ipak nadgledati udaljeno područje dok filipinski čamci ne stignu do njega.

Protest zbog incidenta
Filipini tvrde da se ovaj atol nalazi u njihovoj međunarodno priznatoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, ali Kina insistira da ima suverenitet nad tim vodama.

“Kineski ambasador me je uvjerio da neće biti ometani, ali su tražili da nema pratnje“, izjavio je Lorenzana novinarima.

Filipinska vlada je Kini prenijela “ogorčenje, osudu i protest zbog incidenta” nakon što su dva broda kineske obalske straže blokirala dva filipinska čamca u utorak, a treći brod obalske straže je upotrijebio vodene topove protiv čamaca, koji su bili prisiljeni da prekinu misiju transporta hrane do marinaca koji čuvaju atol, saopćili su filipinski zvaničnici.

U Pekingu je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova odgovorio na proteste Filipina, navodeći da je kineska obalska straža podržala kineski suverenitet nakon što su filipinski brodovi noću bez dozvole ušli u kineske vode.

IZVOR: AGENCIJE

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %