NAPETO NA SJEVERU EVROPE: Izraelski obavještajci otkrili su “neobičnu prisutnost” ruskih bombardera blizu finske granice…

0 0
--

Izraelski obavještajci otkrili su “neobičnu prisutnost” ruskih bombardera blizu finske granice, piše Jerusalem Post. Satelitske snimke ImageSat Internationala sugeriraju da su ruski strateški bombarderi TU-160 i TU-95 smješteni u zračnoj bazi Olenija nedaleko od finske granice.

Prema njihovim satelitskim snimkama, četiri TU-160 otkrivena su 21. augusta, a tri TU-95 25. septembra, dok u toj zračnoj bazi 12. augusta nije bilo strateških bombardera.

Zračna baza Olenija nalazi se na poluotoku Kola, u blizini Murmanska. U toj bazi nalazi se ruska Sjeverna flota, kao i značajan broj naoružanja i vojne opreme, uključujući taktičko i strateško nuklearno oružje.

Glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Vadim Skibicki rekao je u intervjuu za Guardian da Kijev ocjenjuje prijetnju da će Moskva upotrijebiti taktičko oružje protiv te zemlje kao “vrlo veliku”.

Prema njegovim navodima, taktički udari vjerovatno bi ciljali lokacije duž prve linije bojišnice gdje se nalazi veliki broj ljudi, opreme, kao i zapovjedni centri i kritična infrastruktura.

IZVOR: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %