NAPETO NA KOSOVU: Nove provokacije na sjeveru zemlje, oglasio se KFOR…

0 0
--

Na sjeveru Kosova jutros su osvanuli bilbordi s porukama “Dobro došli u Zajednicu srpskih opština”.

Na bilbordima i plakatima širom Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana vidljive su parole “Ovo je ZSO”.

Takve poruke istaknute su na na bilbordima koji se nalaze na ulazima i izlazima u četiri opštine.
OGLASIO SE KFOR

Iz misije KFOR-a na Kosovu su saopćili kako su spremni intervenirati ukoliko stabilnost na sjeveru te zemlje bude ugrožena.

“Ukupna sigurnosna situacija u sjevernim opštinama na Kosovu je napeta. Misija KFOR-a predvođena NATO-om pažljivo prati situaciju i spremna je intervenisati ukoliko sigurnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom”, saopćili su.

Dodali su da je NATO misija u potpunosti fokusirana na implementaciju mandata UN-a da osigura sigurno i mirno okruženje i slobodu kretanja svim građanima Kosova. U nastavku saopćenja je navedeno kako su pripadnici KFOR-a vidljivi i agilni na terenu, a da je komandant KFOR-a u kontaktu sa svim važnim sudionicima procesa, uključujući predstavnike kosovskih sigurnosnih agencija i ministra odbrane Srbije.

“NATO nastavlja davati punu podršku procesu normalizacije između Prištine i Beograda kroz EU dijalog i poziva sve strane da nastave pregovarati. Važno je da se to nastavi. To je ključno za mir i sigurnost u regiji”, naveli su.

Dodali su da neće biti izgleda za bolju budućnost na Balkanu bez potpunog poštivanja ljudskih prava i demokratskih vrijednosti, vladavine prava, domaćih reformi i dobrih susjedskih odnosa.

“Konstruktivan dijalog je ključ regionalne stabilnosti”, zaključili su iz KFOR-a.

Na kraju su poručili da će KFOR preduzeti sve neophodne mjere da sačuva mirno i sigurno okruženje na Kosovu, u skladu s UN-ovim mandatom.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %