NAPETO NA GRANICI: Američki senatori Ukrajini obećali oružje, stigao i kontigent Kanađana

0 0

Sjedinjene Države bile su najmoćniji podupirač Ukrajine u sukobu s Moskvom nakon ruske aneksije Krima 2014. i izbijanja rata u istočnoj Ukrajini. Rusija poriče planiranje novog vojnog napada.

Dvostranačka skupina senatora Sjedinjenih Država obećala je solidarnost i oružje prilikom posjeta Kijevu u ponedjeljak, pritom upozorivši ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne pokreće novu vojnu ofanzivu na Ukrajinu. Istodobno, Kanada je rasporedila mali kontingent specijalnih snaga u Ukrajinu, javlja Hina.

“Mislim da je Putin napravio najveću pogrešku u svojoj karijeri potcijenivši koliko će se narod Ukrajine hrabro boriti protiv njega ako izvrši invaziju. Nametnut ćemo ozbiljne ekonomske sankcije, ali što je još važnije, dat ćemo narodu Ukrajine oružje, smrtonosno oružje koje im je potrebno za odbranu života”, rekao je američki senator Richard Blumenthal novinarima nakon sastanka izaslanstva s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Dodao je kako bi to oružje moglo uključivati protutenkovske projektile Javelin, rakete Stinger, malokalibarsko oružje i čamce. “Naša poruka je: bit će posljedica ako Putin odluči prekršiti svetost ove demokratije”, dodala je senatorica Amy Klobuchar.

Kijev i njegovi zapadni saveznici oglasili su alarm nakon što je Rusija okupila desetke hiljada vojnika u blizini ukrajinskih granica i pritisnula Sjedinjene Države na sigurnosna jamstva, uključujući blokadu pridruživanja Ukrajine NATO savezu. Sjedinjene Države bile su najmoćniji podupirač Ukrajine u sukobu s Moskvom nakon ruske aneksije Krima 2014. i izbijanja rata u istočnoj Ukrajini. Rusija poriče planiranje novog vojnog napada.

Kanada raspoređuje mali kontingent specijalnih snaga u Ukrajinu

Kanada je rasporedila mali kontingent specijalnih snaga u Ukrajinu, izvijestio je u ponedjeljak kanadski Global News, nakon što su sigurnosni razgovori prošle sedmice završili bez pomaka u rješavanju napetosti između Moskve i Kijeva.

Prisutnost kanadskih specijalnih snaga dio je pokušaja saveznika iz NATO-a da odvrate rusku agresiju u Ukrajini i identificiraju načine pomoći ukrajinskoj vladi, izvijestio je Global News, pozivajući se na neodređene izvore. Postrojba je također dobila zadatak da pomaže u razvoju evakuacijskih planova za kanadsko diplomatsko osoblje u slučaju invazije punog razmjera, naveo je Global News, prenosi Reuters.

Glasnogovornik zapovjedništva Kanadskih snaga za specijalne operacije rekao je kako ne može potvrditi vijest, ali da su od jeseni 2020. periodički podržavali ukrajinske sigurnosne snage. Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly boravila je u Kijevu kako bi razgovarala o naporima za odvraćanje Rusije od “agresivnih akcija” te se u ponedjeljak sastala s ukrajinskim premijerom Denysom Shmygalom.

Kanada, koja je treća po broju ukrajinskih stanovnika na svijetu nakon Ukrajine i Rusije, održava misiju obuke u zapadnoj Ukrajini od 2015. godine. Vlasti su u nedjelju pozvale Kanađane da izbjegavaju putovanja u Ukrajinu koja nisu nužna, pozivajući se na “rusku agresiju”.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %