NAORUŽANI DEMONSTRANTI ubijaju Kazahstanske vojnike: Više od 70 aviona prebacuje ruske snage u Kazahstan

0 0

Više od 70 aviona Il-76 i pet aviona An-124 prebacuju u Kazahstan jedinice ruskog kontingenta u okviru snaga Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), saopćio je predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

– Zračna grupa koju je formiralo Ministarstvo odbrane Rusije 24 sata dnevno prebacuje jedinice ruskog kontingenta mirovnih snaga CSTO u Kazahstan – rekao je Konašenkov, prenosi RIA Novosti.

Ruski mirovnjaci
Organizacija Ugovora o zajedničkoj sigurnosti međunarodna je organizacija vojno-političke prirode koju su 1992. osnovale pojedine članice bivšeg SSSR-a.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da su ruske mirovne snage pomogle snagama sigurnosti Kazahstana da preuzmu potpunu kontrolu nad aerodromom u Almatiju.

Ranije je saopćeno da će ruski mirovnjaci čuvati vladine zgrade i pomagati vojsci Kazahstana u održavanju reda.

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev izjavio je da je ustavni poredak uglavnom uspostavljen u toj centralnoazijskoj zemlji pogođenoj nemirima u kojima su poginuli deseci ljudi, naveo je njegov kabinet u saopćenju.

Protesti počeli u nedjelju
Kazahstansko ministarstvo unutarnjih poslova je u odvojenom saopćenju istaklo da je 26 “naoružanih kriminalaca” likvidirano, a više od 3.000 njih privedeno, dok je 18 policajaca i pripadnika nacionalne garde ubijeno od početka protesta koji su izbili ove sedmice, prenosi agencija Reuters.

U međuvremenu je, kako tvrde vlasti, u Kazahstan stigao avion sa vojnicima bloka šest bivših sovjetskih zemalja, koje predvodi Rusija. Tvrde da je riječ o mirovnim snagama.

Njihov dolazak tražio je kazahstanski predsjednik Tokajev. Protesti su počeli u nedjelju u Almatiju, zbog nezadovoljstva poskupljenjem goriva, a potom se proširili na više gradova.

izvor: avaz

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %