Nakon američkih sankcija: Šta će uraditi Britanija, Njemačka, EU

0 0

Američko ministarstvo finansija danas je objavilo da su uvedene sankcije Miloradu Dodiku, Milanu Tegeltiji, Mirsadu Kukiću i Alternativnoj TV.

U javnosti se sada postavlja pitanja koje zemlje bi mogle pratiti američke sankcije. Iz Ambasade Velike Britanije su još početkom oktobra prošle godine najavili u BiH da će Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podržati Ameriku i ostale partnere u sankcijama protiv korumpiranih osoba u BiH.

– Ujedinjeno Kraljevstvo je predano u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, skupa s onima koji dijele našu predanost, uključujući razmjenu informacija i jačanje i izgradnju kapaciteta. Potpuno se slažemo sa Sjedinjenim Američkim Državama i našim ostalim partnerima o temi da se radi više na promociji transparentnosti i sprečavanju korumpiranih pojedinaca da izvuku korist iz svojih kriminalnih aktivnosti te da se pruži podrška onima koji rade na iskorjenjivanju korupcije”, saopćeno je tada.

Također, Njemačka se od ranije u okviru institucija EU zalaže za uvođenje sankcija Dodiku te nije isključeno da će ova zemlja uvesti sopstvene sankcije.

Zastupnica u Evropskom parlamentu ispred grupacije Zelenih Tineke Strik komentarisala je na uvođenje sankcija SAD-a članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku ističući da i EU mora da prati aktivnosti SAD-a.

“Sjedinjene Američke Države vjeruju da Dodikovi nedavni postupci potkopavaju mir na Zapadnom Balkanu i zbog toga obnavljaju sankcije i blokiraju svu imovinu. Evropska unija ne smije stajati sa strane i trebaju odmah slijediti ovaj važan korak”, zaključila je Strik.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %