NAJGORE ĆE PROĆI BiH: Evropi prijeti nezapamćena nestašica plina zbog..

0 0

Uravnoteženje evropskog tržišta plina tokom posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja vrlo je malo izgledno, a Evropa bi se potkraj godine mogla suočiti s nestašicom plina, piše S&P Global.

S obzirom na to da su zalihe u skladištima na historijski niskim nivoima u ovo doba godine, Azija je pobijedila Evropu po pitanju opskrbe ukapljenim prirodnim plinom (LNG), a Rusija nastavlja dozirati izvoz, postoji realna zabrinutost da bi se Evropa mogla suočiti s nedostatkom plina kroz četvrti kvartal, upozorava S&P Global.

Tržišna naprezanja
Navodi kako bi potencijalno rješenje bilo rano odobrenje i pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi se mogao dopremiti prijeko potreban plin u Evropu prije kraja 2021. godine. No, kako se očekuje da će njemačkom regulatoru za to trebati četiri mjeseca za objavu nacrta odluke, postoji stvarni rizik da će Sjeverni tok 2 ostati “suh” do početka iduće godine.

– Zbog neviđenih tržišnih naprezanja, proizvođači poput Velike Britanije, Norveške, Alžira do Azerbejdžana, uz iznimku Rusije, na tržište plasiraju što je moguće više plina, a svaki neočekivani poremećaj u opskrbnim tokovima u bilo kojoj od tih zemalja mogao bi, uz nedostatak LNG-a, biti poguban za Evropu – kažu analitičari S&P Global Plattsa.

Očekuju ipak da će u četvrtom tromjesečju u zapadnu Evropu doći više LNG-a nego u istom razdoblju 2020., što bi moglo donijeti određeno olakšanje.

Hladna zima
Hladna zima mogla bi izazvati probleme za Evropu, upozorio je krajem avgusta francuski Engie, a prema Plattsovim analitičarima, “osim nade u blagu zimu, ne postoji jasno rješenje za evropske potrebe ove zime, čak ni uz Sjeverni tok 2.”

Upozoravaju da tvornice gnojiva koje gutaju plin već rade u praznom hodu ili je proizvodnja smanjena te da bismo mogli čak svjedočiti povratku lož-ulja i nafte umjesto plina u elektroenergetska postrojenja.

Što se tiče potražnje za plinom u stambenom sektoru, očekuju da će u četvrtom tromjesečju ostati kao u istom lanjskom periodu.

Napominju da ne kupuju svi evropski kupci plin na spot-tržištu te da su u boljoj poziciji oni koji su sklopili dugoročne ugovore za uvoz iz Rusije.

izvor: avaz.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %