NA RUBU KATASTROFE: Poljoprivrednici u BiH razmišljaju o prestanku proizvodnje kukuruza, naša zemlja bi uskoro mogla ostati bez hrane…

0 0

Cijena kukuruza je 50 posto veća, ali je i stočna hrana skuplja. Poljoprivrednici ističu kako su na korak od odustajanja od proizvodnje. Zbog svega ovoga, naša zemlja bi za dvije godine mogla ostati bez hrane.

Cijena duplo viša, a prinos desetkovan. Tako bi se u najkraćem moglo opisati stanje ovogodišnjeg roda kukuruza. Poljoprivrednici kažu da su na korak od toga da odustanu od proizvodnje. Iako je cijena kukuruza viša, roda nema dovoljno ni za sopstvene potrebe.

PETAR DOJČINOVIĆ, poljoprivrednik

-Sto posto da neću imati dovoljno za svoje potrebe. Jedan dio kupujem hranu i ejdan dio koristim svoje da bi se nekako izvukao i pokrio da obdržim farmu. Nema ono ni što sam očekivao. Vrlo loše, prosjek će mi biti od 500 do 600 kg po dulumu.

SRETEN VUČKOVIĆ, Odjeljenje za poljoprivredu Grada Bijeljina

-Ono što zasigurno znamo je da će biti znatno umanjen prinos. U zavisnosti od parcele sigurno od 30 pa čak i 90% na pojedinim parcelama jer tokom cijele vegetacione sezone imali smo nepovoljne uslove.

Zbog manjih količina kukuruza na tržištu i više otkupne cijene, za očekivati je i daljе povećanje cijena stočne hrane, čiji skok nije stao od marta.

DUŠAN TOMIĆ, “Novi Žitopromet”, Bijeljina

-Mnogo, mogo veća cijena prošle godine cijena kukuruza bila je od 27 do 33 feninga. Šta reći, vjerovatno da će to uticati čim je kukuruz skuplji uticaće i na koncentrate i gotove proizvode koji će izlaziti iz fabrike stočne hrane.

Farmeri ističu da će ovim tempom, BiH ostati bez hrane u naredne dvije godine. U problemu su i veliki proizvođači.

GORAN MITROVIĆ, vlasnik farme i fabrike stočne hrane

-Proizvođači ratarski u minusu zbog suša, a stočarski zbog cijena žitarica. ovo je došlo an granicu potpune neprofitabilnosti, zbog toga broj grla junadi, svinja i pilića i krava i mlijeka sve rapidno pada. Ovako ako ostane, za godinu ili dvije ostaćemo bez hrane domaće.

Mitrović ističe da cijene mlijeka i mesa za sada ne prate poskupljenja stočne hrane i kukuruza, ali je za očekivati da se to uskoro dogodi. Predviđanja su da će, zbog loše situacije ove godine, u narednoj sjetvi biće zasijano manje površina pod kukuruzom.

SRETEN VUČKOVIĆ, Odjeljenje za poljoprivredu grada Bijeljina

-Prognoza ođeljenja za poljoprivredu je da ćemo imati povećanje površina pod pšenicom, i ječmom na račun kukuruza.

Nadležni najavljuju intenzivniji rad na projektu navodnjavanja, kako bi što više površina u Semberiji bilo pokriveno sistemom za navodnjavanje, jer je, imajući u vidu promjenu klime i ekstremne temperature, to jedini način da se prinosi sačuvaju.

Više u prilogu kolega sa BHRT-a.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %