Na protestima u Čileu uhapšena četiri pčelara, pčele izbole policajce

0 0

Na protestu održanom u ponedjeljak ispred predsjedničke palače u čileanskoj prijestolnici Santiagu uhapšena su četiri pčelara, a tokom protesta pčele su izbole sedmero policajaca, objavili su lokalni dužnosnici.

Čileansko pčelarstvo pogodila je dugotrajna suša koja uništava izvore hrane za pčele, poput cvijeća i usjeva. Iako suše nisu neuobičajene u Čileu, sadašnja traje od 2010. a za nju su barem dijelom odgovorne klimatske promjene, rekli su znanstvenici.

Pčelari od vlade traže reforme cijena meda ili državne potpore, te su zatražili sastanak s predsjednikom Sebastianom Pinerom. Pčelari su na aveniji ispred predsjedničke palače postavili najmanje 60 košnica u kojima je, procjenjuje se, bilo 10.000 pčela. Jedan od pčelara, Jose Iturra, čileanskim je novinarima rekao da suša u okolici prijestolnice uništava populaciju pčela. “Pčele ugibaju”, rekao je Iturra. “Ako pčele uginu neće biti života. Na to smo htjeli ukazati ovim prosvjedom”.

Predstavnik ministarstva poljoprivrede u regiji Santiaga rekao je da je ministarstvo zabrinuto zbg posljedica suše po pčele. Vlada mjesecima pruža pomoć za 20 zajednica teško pogođenih nestašicom vode, rekao je novinarima Omar Guzman, regionalni tajnik za poljoprivredu.

Neki su prolaznici upozorili da bi pčele mogle biti opasne po građane. “To je opasno za ljude koji su alergični na ubode pčela jer ih to može ubiti”, rekao je jedan građanin.

Pčele su ubole sedmero policajaca koji su pokušali uhapsiti pčelare i maknuti košnice s ulice, rekli su dužnosnici policije, a izbodeni policajci su morali pomoć potražiti u bolnici.

Suše i rast temperatura uslijed klimatskih promjena ugrožavaju populaciju pčela na svijetu. Studija iz 2020.objavljena u časopisu Science utvrdila je da se populacija pčela u jednoj generaciji smanjila za oko 50 posto u Sjevernoj Americi a za 17 posto u Europi.

 

 

 

bihnews.info/HINA

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %