MUDERIS OD BOTA, PREKO SDA-OVOG SPOTA, POSTAO MASKOTA: Kako je moguće da brani očitu blasfemiju i igranje sa vjerom!?

0 0

Nezim Halilović Muderis, poznati imam i ratni komandant, kao nagradu za dugogodišnji aktivizam u SDA dobio je u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji ulogu svojevrsne maskote ove stranke. Gdje god se pojave Sebija i Bakir Izetbegović iza leđa im je Muderis. Igrajući na svoju poznatu kartu emocije, vjere i rata, SDA je stavila Muderisa i u svoj reklamni, predzborni spot dodijelivši mu glavnu ulogu kojom glasačima treba poslati poruku da je ovo muslimansko, muderisovsko parče zemlje.

Na društvenim mrežama ispod objava u kojima je Muderisova fotografija moguće je pročitati na hiljade komentara koji osuđuju njegovo javno agitiranje za SDA te hiljade upućenih pitanja zašto on kao vjerski prvak stoji rame uz rame sa optuženicima za korupciju, kriminal, respiratorsku pljačku, itd. Posebnu salvu uvreda na Muderisov račun izazvala je vijest da je stao u odbranu mladića koji su učili ilahije u čast SDA i Bakira Izetbegovića šaljući lično portalima poruke da se ukloni taj video. Ljudi se masovno pitaju kako je moguće da jedan Muderis brani ovu očitu blasfemiju, igranje sa vjerom i stavljanje najsvetijih riječi u islamu poput “La ilahe ilallah” u “ilahiju” koja veliča toliko iskompromitiranu SDA. U čemu je poenta Muderisovog djelovanja i ignoriranja na hiljade, desetine hiljada negativnih komentara muslimana na društvenim mrežama na njegov račun?

Zaista, napadno je vidjeti penzionisanog i dokonog Muderisa kako je od iftara do tribina, kako u zemlji tako i u dijapsori, uvijek iza leđa Bakira Izetbegovića. Uvijek poput sjene pojavi se glava sa sijedom bradom i crnom beretkom.

Političkim analitičarima je poznata ta vrsta manipulacije da uvijek negdje na krajnjem centru bude postavljen radikal kako bi lider stranke djelovao kao civilizaran i uljuđen, u ovom slučaju umjereniji, sekularniji i prozapadni musliman kakvim se Izetbegović želi predstaviti. Istu taktiku je koristio i rahmetli Alija Izetbegović sa Omerom Behmenom koji je tada slovio kao najžešća varijanta muslimanskog radikala. Također, autokrate poput Vladimira Putina projektiraju radikale kao što je Aleksandar Dugin. Aleksandar Vučić isto, s ciljem da ima nekoga ko će izgovarati javno on što on misli, ali ipak ne može govoriti, radi sa Aleksandrom Vulinom. Itd.

A poznata praksa Bakira Izetbegovića da svoje grlate aktiviste i maskote svojih predizbornih skupova nakon što odigraju zadate role, šalje na ambasadorske pozicije u neku od bogatih istočnih zemalja kako bi ih “sklonio”, mogla bi se prema špekulacijama unutar Islamske zajednice, nastaviti i sa Muderisom. Ova praksa viđena je u slučajevima “maskota” poput Senaida Memića i Abdulaha Skake. Ukoliko bude pobjednik na izborima za člana Predsjedništva, a što je prema svim anketama skoro pa nemoguća misija, Izetbegović će prema kuloarskim pričama sarajevske čaršije zaslužnog Muderisa otpremiti u neku bogatu arapsku zemlju kao klasičnog esdeaovskog sklonjenog “ambasadora”.

(TBT)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %