Mirnes Ajanović uzvraća udarac: PODNESENE KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV VLADE KS zbog uvođenja obavezne vakcinacije građana starijih od 60 godina

0 0
--

Tužilaštvu BiH, Federalnom tužilaštvu FBiH i SIPA-i podnesene su krivične prijave protiv Vlade KS, na čelu sa Edinom Fortom kao premijerom i Harisom Vranićem ministrom zdravstva i članova Kriznog štaba zbog uvođenja obavezne vakcinacije građana starijih od 60 godina, lica sa udruženim bolestima i zdravstvenog kadra u Sarajevu, uz prijetnju asistencijom MUP-a KS.

Vlada KS obaveznom vakcinacijom prekršila je odredbe člana 17. Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH koji propisuje da građani moraju imati pravo samoodlučivanja izbora medicinskog tretmana, a što je normirano i u članu 2. Zakona o zdravstvu FBiH. Prekršena je i obavezujuća Rezolucija Vijeća Evrope 2361 (2021) koja propisuje da vakcinacija nije obavezna i da niko ni pod kojim političkim, socijalnim ili drugim pritiskom ne može biti vakcinisan ako to ne želi, te da se moraju dostaviti transparentne informacije o mogućim neželjenim dejstvima vakcina.

Odluka o obaveznoj vakcinaciji zanemaruje službena uputstva proizvođača vakcina protiv Covid-19, koja navode za određene vakcine da hronične bolesti ili historija istih predstavlja kontraindikaciju, odnosno zabranu primanja vakcine, a kako većina starijih građana boluje od neke hronične bolesti, Vlada KS je prijavljena pored izvršenja djela iz člana 177. Krivičnog zakona FBiH i za krivično djelo iz člana 166. stav 2. – Ubistvo, u vezi sa članom 28. – Pokušaj.

Krivična prijava je podnesena i protiv Nermina Nikšića predsjednika SDP-a, Elmedina Konakovića predsjednika Naroda i pravde, kao i drugih odgovornih lica koja su zloupotrijebila vlast za masovno ugrožavanje života građana.

Od SIPA-e je zatraženo aktivno djelovanje i protiv postupajućih tužilaca u slučaju da odmah ne postupe po krivičnoj prijavi, posebno jer je na osnovu člana 15. i 16. stav 1. tačke c. i d. Zakona o krivičnom postupku FBiH zatraženo određivanje pritvora protiv odgovornih lica, uključujući i lica koja budu postupala po protivzakonitoj odluci o obaveznoj vakcinaciji, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

 

izvor: bihnews.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %