Mirnes Ajanović protiv režima: Podnesena apelacija Ustavnom sudu BiH zbog uslovljavanja kretanja Covid- potvrdama

0 0
--

Zbog uslovljavanja slobode kretanja covid- potvrdama Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine podnesena je apelacija u cilju zaštite prava građana zbog ozbiljnog kršenja prava i osnovnih sloboda koje štiti Ustav BiH, a u vezi sa odlukom Vlade TK od 11.11.2021. godine kojom se nalaže ugostiteljima da nakon 19,00 sati iz svojih objekata moraju izbaciti nevakcinisane goste ili ne dozvoliti ulaz bez covid-potvrde, negativnog testa ili potvrde o prebolovanom virusu ne starije od šest mjeseci.

Sporne mjere Vlade TK protivne su odredbama člana II/3.f) i II/3. m) Ustava BiH, te članu 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i članu 2. Protokola br. 4. uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Vlada TK vrši i direktnu diskriminaciju iz člana II/4 Ustava BiH i člana 2. Zakona o zabrani diskriminacije BiH, jer se postupa drugačije prema nevakcinisanim ili licima koja su prebolila COVID-19, iako i vakcinisani obolijevaju i prenose virus kao i nekvakcinisani.

Apelacija je dodatno potkrijepljena istraživanjima objavljenim u stručnim svjetskim medicinskim časopisima, kojima se dokazuje da vakcinisani i nevakcinisani podjednako prenose koronavirus pa je stoga nedopušteno prisilnim vakcinisanjem uslovljavati boravak na javnim mjestima.

Ova informacija je stigla iz ureda advokata Mirnesa Ajanovića.

izvor: BiHnews

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %