MASOVNI EGZODUS IZ BOSNE I HERCEGOVINE: Više od 70 posto radnika u BiH radi za 650 maraka mjesečno, ove godine očekuje se odlazak čak…

0 0

Čeka li Bosnu i Hercegovinu masovniji egzodus radne snage? Pojedine procjene su da bi samo u ovoj godini zemlju moglo napustiti više od 300 hiljada ljudi, uglavnom kvalifikovanih radnika. Domaći državljani sve se češće odlučuju za odlazak u Njemačku, a “vjetar u leđa” daju im apeli njemačkih poslodavaca da im nedostaje radne snage, ali i najava olakšica za izdavanje radnih dozvola.

Njemački poslodavci vape za radnom snagom, pa se tako već govori o uvođenju novih olakšica za izdavanje radnih dozvola. Tome u prilog ide i najava tamošnjeg ministra rada kako će moderni zakon o useljavanju na jesen značajno olakšati doseljavanje.

Bosna i Hercegovina je treća zemlja u svijetu po broju medicinara koji su otišli da rade u Njemačku. Taj trend se nastavlja.

“Što se tiče 2022. godine, u prva tri mjeseca, ako ovaj period poredimo sa istim razdobljem prošle godine, vidimo povećanje broja izdatih radnih dozvola za 7,27 posto, te povećanje interesa kandidata za učešće u programu od 31,75 posto”, navode iz Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

U posljednje vrijeme desio se i veliki odlazak ugostiteljskih radnika u zemlje Evropske Unije, tako da ova branša u Bosni i Hercegovini već trpi posljedice. Ne zaostaje ni odlazak zanatlija, vozača, te visokokvalifikovane radne snage, posebno u IT sektoru. Prošle godine, Bosnu i Hercegovinu je napustio grad veličine Banjaluke, dok su procjene da bi ove godine zemlju moglo napustiti više od 300 hiljada ljudi.

Više u prilogu BHRT-a.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
--