Male su šanse da ga prepoznate: Ko je pjevač sa slike čije hitove i dan danas pjevamo

0 0

Na društvenim mrežama pojavila se fotografije legendarnog pjevača Zdravka Čolića iz djetinjstva. U trenutku nastajanja fotografije Čola je imao šest godina, a mnogi ga neće ni prepoznati.

Čolić je svojevremeno važio za najveću jugoslavensku pop-zvijezdu, ali i danas je njegova muzika popularna te uz nju odrastaju neke nove generacije. Međutim, kao djetetu puno je važnije bilo baviti se sportom nego pjevati. Bio je golman u juniorima Željezničara, a onda se okrenuo atletici. Volio je i glumu, pa su ga primili i u sarajevsko Pionirsko pozorište. Muzika mu je tad bila hobi.

Prvi službeni pjevački nastup imao je kao pjevač grupe Ambasadori 1969. godine, u kojoj je pjevao dvije i po godine. Godine 1971. upoznaje Kornelija Kovača koji ga je pozvao u tada vrlo poznatu Korni grupu. Čolić se preselio u Beograd pun nade i ambicija, no u Korni grupi je ostao samo šest mjeseci, a na njegovo mjesto je došao Zlatko Pejaković.

Vratio se u Sarajevo i odlučio se za solističku karijeru. Tako je nastupio na festivalu Vaš šlager sezone u Sarajevu 15. aprila 1972. godine pjesmom Kemala Montena “Sinoć nisi bila tu”. Pjesmu je trebala pjevati Josipa Lisac, ali kako je ona otkazala nastup, otpjevao ju je Čolić i osvojio treću nagradu te nagradu za interpretaciju. Pjesma u cijeloj zemlji postaje veliki hit, a danas se ubraja u neke od Čolinih najljepših pjesama.

Potpisao je ugovor s tvrtkom Warner Brothers. Snimio je za njih četiri singla, na njemačkom i engleskom, ali se nije htio preseliti u Njemačku, pa tu završava njegova međunarodna karijera.

Od tog trenutka i službeno počinje Čolina solo karijera, kojom će se uzdići na mjesto najveće estradne zvijezde. Čola je izvođač brojnih hitova kao što su “Pisaću joj pisma duga”, “Pusti, pusti modu” i “Pjesmo moja”, “Mađarica”, “Ti si mi u krvi” i mnoge druge.

titoxnet/press

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %