KRVAVI DANI U UKRAJINI: Rusi granatirali Harkiv i Mikolajev, britanski obavještajci objavili novi izvještaj s terena…

0 0
--

Rusija sada postiže taktički uspjeh u Donbasu i kontrolira više od 90 posto Luganska, navelo je britansko ministarstvo oDbrane u svom najnovijem obavještajnom izvještaju objavljenom rano jutros.

Nakon što ruske snage nisu uspjele postići svoje početne ciljeve da zauzmu Kijev i ukrajinska središta vlade, Rusija je prilagodila svoj operativni dizajn kako bi se usredotočila na Donbas, stoji u izvješću.

Rusija sada postiže taktički uspjeh u Donbasu. Ruske snage generirale su i zadržale zamah i trenutno se čini da drže inicijativu.

Rusija kontrolira više od 90% Luganske oblasti i vjerojatno će završiti s okupacijom u sljedećih 14 dana. Rusija je postigla ove nedavne taktičke uspjehe koncentrirajući borbenu snagu na jedan dio cjelokupne vojne kampanje.

Međutim, u odnosu na izvorni plan Rusije, “ni jedan od strateških ciljeva nije postignut”, dodaje se izvještaju.

Ruske snage bore se da uspostave “trajnu kontrolu” na privremeno okupiranim područjima, tvrdi američki Institut za ratne studije.

Institut navodi da ruske snage “nisu sposobne kontrolirati lokalno stanovništvo, nametati korištenje ruske rublje ili provoditi birokratske procese”.

100 dana nakon početka invazije Ukrajinski moral nije pao. Ukrajinske trupe, opremljene modernim protutenkovskim oružjem koje su isporučile SAD i njihovi saveznici, devastirali su ruske oklopne kolone; Ukrajinske rakete potopile su vođenu raketnu krstaricu Moskva, ponos ruske Crnomorske flote…

Krajem marta ruska vojska počela je povlačiti svoje pretučene vojnike iz okolice ukrajinskog glavnog grada, tvrdeći da su preusmjerili fokus na zauzimanje istočne regije Donbasa. Tri mjeseca nakon početka svoje invazije, čini se da Rusija više ne cilja na kratak, pobjednički rat u Ukrajini – niti se čini da ga može postići, javlja CNN.

Ukrajinske snage kažu da su postigle značajan napredak tokom ofanzive na ruske položaje u okupiranoj južnoj regiji Herson.

“U regiji Herson oružane snage oslobodile su osam kilometara okupiranog teritorija”, objavila je jedinica Teritorijalne odbrane Azov Dnipro kasno sinoć na Telegramu.

Ukrajinske snage pokrenule su ofanzivu na Herson s nekoliko vidikovaca prema sjeveru prošlog vikenda. Od tada je bilo malo informacija o operaciji, ali čini se da su Ukrajinci zauzeli brojna sela u sjevernom dijelu Hersona i učvrstili mostobran preko rijeke Ingulec.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %