KINA UPOZORAVA AMERIKU: “Borba protiv više od 1,4 milijarde Kineza neće se završiti dobro”

0 0

“Borba Sjedinjenih Američkih Država protiv više od 1,4 milijarde Kineza neće se dobro završiti”, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji.

“Pelosi je posjetila Tajvan, Kinu, izvela političku provokaciju i stvorila tenzije u Tajvanskom moreuzu. Kršenje njenih obaveza i namjerna provokacija po pitanju Tajvana mogu samo dodatno da potkopaju kredibilitet SAD-a”, izjavio je Ji u intervjuu lokalnim medijima, čiji je tekst objavilo Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje, prenose beogradske Novosti.

Ministar je odgovor Kine na posjetu jednog tako visokog američkog političara Tajvanu nazvao razumnim, racionalnim, neophodnim i primjerenim.

“Status quo u Tajvanskom moreuzu ne mijenja Kina, već Sjedinjene Američke Države koje pokušavaju da kontrolišu Kinu uz pomoć Tajvana, kao i neostvarive težnje vlasti ostrva, koje se u svojoj potrazi za nezavisnist oslanjaju na SAD”, istakao je Ji.

Diplomata je objasnio da su kontramjere koje je preduzeo Peking usmjerene na održavanje mira u Tajvanskom moreuzu i regionalnu stabilnost.

On je naglasio i da je princip nemiješanja u unutrašnje stvari “zlatno pravilo” međudržavnih odnosa.

“Mjere koje je preduzela Kina takođe podržavaju osnovne norme međunarodnih odnosa, štite međunarodnu pravdu i nepristrasnost”, zaključio je Vang Ji.

IZVOR. SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %