JOE BIDEN ŠOKIRAO SVIJET: Prijetnja nuklearnim “Armagedonom” najveća je od krize 1962. godina…

0 0
--

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je u četvrtak da je rizik od nuklearnog “Armagedona” na najvišoj razini od Kubanske raketne krize 1962., dok ruski dužnosnici govore o mogućnosti korištenja taktičkog nuklearnog oružja nakon što su pretrpjeli ogromne neuspjehe u osmomjesečnoj invaziji na Ukrajinu.

Govoreći na prikupljanju sredstava za Odbor demokratske senatorske kampanje, Biden je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin “tip kojeg poznaje prilično dobro” i da se ruski čelnik “ne šali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili kemijskog oružja. ”

Biden je dodao: “Nismo se suočili s mogućnošću Armagedona od Kennedyja i Kubanske raketne krize.” Sugerirao je da je prijetnja od Putina stvarna “jer je njegova vojska – moglo bi se reći – znatno slabija.”

Američki dužnosnici mjesecima su upozoravali na mogućnost da bi Rusija mogla upotrijebiti oružje za masovno uništenje u Ukrajini jer se suočila s nizom strateških neuspjeha na bojnom polju, iako su Bidenove izjave označile najoštrija upozorenja koja je američka vlada dosad izdala o nuklearnim ulozima.

Nije odmah bilo jasno je li Biden mislio na bilo kakvu novu procjenu ruskih namjera. Ipak, nedavno ove sedmice, američki dužnosnici rekli su da nisu vidjeli nikakve promjene u ruskim nuklearnim snagama koje bi zahtijevale promjenu u stavu pripravnosti američkih nuklearnih snaga. rusko-ukrajinski rat, javlja AP:

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %