JEZIVO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Ko su bili ljudi zastrašujućeg izgleda sahranjeni u grobnicama starim 1.000 godina, i zbog čega su prizori šokirali stručnjake?

0 0

Naša današnja priča vodi vas u Meksiko. Naime, godine 1999. stanovnici sela Onavas u meksičkoj saveznoj državi Sonori, našli su tokom građevinskih radova groblje staro oko 1.000 godina.

Groblje je specifično po tome što je ovdje nađen velik broj deformiranih lubanja. Praksa izazivanja namjernih deformacija uobičajna je u Srednjoj Americi, no ovi nalazi pokazuju da se prenijela i sjevernije nego je to bilo do sada poznato. Naime, na spomenutom groblju nađeni su ostaci 25 ljudskih ukopa s deformacijama lubanja i s unakaženim zubima. Od tog broja čak njih dvije trećine ulaze u dječju populaciju, a zanimljivo je da je samo jedno od tijela pripadalo ženskoj osobi.

Deformirane lubanje rezultat su namjerne aktivnosti koja se provodila na glavama male djece, najčešće novorođenčadi s ciljem postizanja željeznog oblika glave uz pomoć posebno napravljenih pokrivala za glavu.

Christina García Moreno, arheologinja s Državnog univerziteta u Arizoni smatra da je riječ o pripadnicima višeg društvenog sloja koji su u konkretnom slučaju većinom umrli uslijed prevelikog pritiska na glavu jer na tijelima nisu bili vidljivi znakovi bolesti ili drugih ozljeda. Unakaženost zuba posljedica su njihovog bušenja ili brušenja koja su bila uobičajna u predhispansko vrijeme među tamošnjim stanovništvom. Ovo je područje Meksika bilo očito pod utjecajem relativno nedavnih doseljenika s juga. Nekoliko tijela je na sebi imalo i različit nakit od školjki i puževa.

 

(SB)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %