Izetbegović se uzda u druge: Islamski svijet se još nije digao, ali ako zatreba bit će i oni tu za nas, Erdoan je isto obećao

0 0

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), govorio je za BIR TV.

Govoreći o odlučnosti Međunarodne zajednice da spriječi Milorada Dodika u rušenju države, Izetbegović je rekao:

– Vjerujem u tu odlučnost, s tim da smo mi bili ispod radara. Međunarodna zajednica i zapadne zemlje su imali niz drugih i mnogo opasnijih žarišta od BiH. I hvala Bogu što nismo bili u fokusu i nadam se da nećemo ni biti da se, dakle, neće morati ovdje doći u situaciju da se interveniše. Podiže se ta spremnost, vidimo reakcije Njemačke, Nizozemske, Velike Britanije, Amerike. Islamski svijet se još nije digao, imaju i svoje probleme, ali ako zatreba – bit će i oni tu za nas”, te je dodao da mu je tokom posjete Turskoj i predsjednik te zemlje, Recep Tayyip Erdogan, obećao da će pomoći i biti uz BiH.

Očekujemo demant
Upitan je da prokomentariše navodnu zabilješku Delegacije EU-a u BiH, prema kojoj je usvajanje zaključaka kojima se podriva Ustav BiH i kojom se ostavlja prostor od šest mjeseci do usvajanja neustavnih zakona prethodno dogovoreno između Milorada Dodika i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija.

– Očekujemo demant ili pojašnjenje toga svega, i od samog ambasadora Sattlera, kao i od samog Varheyija. Uvjerljivo mi je to, da vam iskreno kažem, jer diplomate funkcionišu na takav način. Jedino čime se može zaustaviti ova Dodikova politika jesu sankcije. Oni moraju uzeti neke sokove koje hrane ovakve politike, a ne da dodaju novac, a oni se (Mađari, op.a.) upravo spremaju na tu stvar, da daju novac nekome ko pravi problem BiH – kazao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na jučerašnje izjave iz Mađarske.

– Ne bih rekao da glasnogovornik Vlade Mađarske (Zoltan Kovacs, op.a.) može izreći takve stvari, a da nije ovlašten ili u najmanju ruku da nije prisustvovao prilikama gdje su se etablirali takvi stavovi u vezi sa muslimanima. Dakle, mi muslimani vjerujemo da svi potičemo od jednog para i da smo, ustvari, svi braća i rođaci.

Znamo za kur’anski ajet koji kaže da nema prednost Arap nad nearapom, te da Bog ljude dijeli po bogobojaznosti i koliko se bore za one vrijednosti koje nam je Bog propisao. Za nas muslimane je svaki nacionalizam, naročito rasizam, jedna strana stvar i ne možemo je razumjeti. Za nas je nejasan taj sistem vrijednosti koje Orban zagovara, taj neki evropski nacionalizam. Bošnjaci su evropski narod. Kako reče jedan seljak – mi smo stojnici od vajkada, mi se, ustvari, ne sjećamo našeg dolaska, mi smo tu, jedan od starijih naroda. Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih država u Evropi, dok su Mađari došli sa Urala, iz Azije. Ali, nevažno, na kraju smo svi ravnopravni i jednaki ljudi. Orban i ljudi oko njega zaboravljaju da evropske civilizacije i kulture ne bi bilo bez komponente koju su unijeli muslimani. U svemu, u nauci, kulturi, renesansi, astronomiji, medicini – rekao je Izetbegović.

OHR mora da reaguje
Najavu Narodne skupštine RS-a i rok od pola godine koji se tiče usvajanja seta zakona oko prenošenja nadležnosti sa nivoa BiH, na nivo bh. entiteta, što je jasno kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma, Izetbegović je nazvao antidejtonskom djelatnošću.

– OHR mora da reaguje ili ne treba da postoji. Mogu komotno spakovati kofere ako na to ne bude reakcije. Tužilaštvo BiH, Ustavni sud BiH, SIPA i OSA također moraju reagovati. Tužilaštvo se povlačilo pred jednim siledžijstvom Milorada Dodika. U slučaju napada na teritorijalni integritet BiH, onda moraju da djeluju Oružane snage BiH i NATO – poručio je Izetbegović.

izvor: avaz

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %