Izetbegović i Ramić izdali interese Bošnjaka u RS-u: Od sad će Bošnjaci iz SNSD-a odlučivati o tome da li je povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda

0 0

Bošnjacima u bh. entitet RS više neće moći koristiti mehanizam zaštite vitalnog interesa bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a. Glavni krivci za to su predsjednik SDA Bakir Izetbegović i potpredsjednik SDA Edin Ramić koji su izdali interese bošnjačkog naroda u RS-u isporučivanjem Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a direktno Miloradu Dodiku.

Izetbegović i Ramić po prvi put u historiji omogućili su Miloradu Dodiku da ima svoja tri zastupnika iz reda bošnjačkog naroda u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Tako će Bošnjake u NSRS predstavljati dokazani SNSD-ovci Alen Šeranić, Denis Šulić i Nina Bukejlović.

Koalicija država, koju je okupila SDA, uspjela je izboriti pet mandata s tim što je izvjesno kako će jedan mandat dobiti zastupnik koji se izjašnjava kao pripadnik srpskog naroda. Od tog mandata Bošnjaci u RS-u nemaju nikakvu korist s obzirom na to da SNSD ima apsolutnu kontrolu nad zastupnicima iz reda srpskog naroda.

Tri SNSD-ova zastupnika u NSRS iz reda Bošnjaka itekako su sporna jer ta tri zastupnika izabrat će tri od ukupno osam delegata u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS. U praksi to znači da bez SNSD-ovih ruku u Klubu Bošnjaka neće postojati dvotrećinska većina za pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog bošnjačkog interesa.

Da su Bakir Izetbegović i Edin Ramić vodili računa o interesima Bošnjaka u RS-u, umjesto o kompenzacionom mandatu Edina Ramića, ovakvo nešto se nikada ne bi dogodila. Ovakav način vođenja politike predstavlja direktnu izdaju interesa Bošnjaka u entitetu RS i isporučivanje kompletnog mehanizma zaštite Bošnjaka u manjem bh. entitetu u ruke Milorada Dodika.

Izetbegović je još jednom pokazao da je vitalni nacionalni interes Bošnjaka u suštini maknuti njega i njegovu svitu nesposobnjakovića iz političkog života.

(PRESS)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %