IZBILI SUKOBI: Spriječen protest kamiondžija u Belgiji, priveden veliki broj osoba

0 0

Belgijske vlasti blokirale su desetine vozila koja su se spremala ući u Brisel u sklopu takozvanih “konvoja slobode”, protivnika mjera protiv koronavirusa, javlja Anadolija.

Ovaj protest je uslijedio nakon što su brojni vozači kamiona u Kanadi prije dvije sedmice pokrenuli protest protiv pandemijskih mjera koji je kasnije nazvan “Konvoj slobode”.

Belgijska policija bila je raspoređena na nekoliko autocesta kako bi kontrolisala pristup glavnom gradu. Priveden je veliki broj osoba.

Od juče uveče veliki broj federalne policije raspoređen je da kontroliše ulazak konvoja iz Pariza, glavnog grada Francuske, u Lille, na belgijskoj granici.

Oko 40 vozila preusmjereno je na zonu Expo u Briselu jer je policija od jutra zatvorila glavne ulaze u grad. Time je onemogućen ulazak vozila u grad.

U jednom momentu policija je morfala upotrijebiti i suzavac da bi spriječila nekoliko učesnika da prođu u centar grada!

Desetine ljudi protestovalo je na ulazu u Park 50. godišnjice (Parc Cinquantenaire) u blizini institucija Evropske unije i kod trga Sainte-Catherine.

Policija je privela mnoge demonstrante.

“Konvoj slobode” je serija tekućih protesta i blokada, koja su počela u Kanadi protiv obavezne vakcinacije, ali je pretvoren u pokret protiv svih ograničenja koja se tiču pandemije COVID-19.

Na sličan način su organizovani protesti u Parizu i Hagu. Nema preciznih podataka ko stoji iza ovog pokreta, ali je poznato da se pripadnici pokreta organizuju putem socijalnih mreža.

izvor: avaz

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %