Ivo Komšić šokirao BiH: Bakir je izdao državu, jer je odobrio treći entitet

0 0

Ivo Komšić gostujući na Face televiziji kod Senada Hadžifezovića govorio je o formiranju vlasti u BiH. osvrnuo se na lidera SDA, Bakira Izetbegovića, ali i Željka Komšića.

Neumski pregovori
“Nismo Željko Komšić i ja dinastija kao Alija i Bakir Izetbegović. Bilo bi poželjno da se Željko prikloni Osmorci. Bakira ne bi trebali spašavati ni Željko ni Čović. Smatra da bi Čović spasio Izetbegovića ako bi ušao u koaliciju sa SDA. Volio bih da Osmorka napravi vlast, da budu vodeći. Da prosto diktiraju procese u našoj vlasti i da izbjegnu SDA.

Do Neumskih pregovora sam mislio da SDA ne može izdati državu. U Neumu je Bakir prihvatio Čovićeve prijedloge o formiranju etničkih jedinica koje vode u nove entitete. To je za Čovića treći entitet. Prihvatio je podjelu države. To je izdaja države. Ako se formira treći entitet, Bošnjaci su geto. Naš problem je koalicija SNSD – HDZ – SDA na nivou države”, kazao je Komšić.

Schmidtove odluke
“On je popunio Ustavni sud, osigurao izbore i stavio van snage etničke izborn jedinice. Hrvati njegovom odlukom nisu dobili ništa. SDA odgovara Scmidtova odluka onoliko koliko i HDZ-u. Sada je potrebno jedanaest delegata da predlože predsjednika Federacije. Onda ga bira Zastupnički dom. Može se desiti da SDA i HDZ imaju dvanaest delegata i predlože predsjednika Federacije. A u Zastupničkom domu jedni ili drugi odbiju izbor predsjednika… Izbor se ponovo vraća na Dom naroda. Ako ne prođe u drugom krugu, četiri delegata mogu predložiti i izabrati predsjednika. To nikad nije bilo! Scmidt je demokratizirao Dom naroda svojom odlukom”, istaknuo je.

Između ostalog, kazao BiH postaje značajna, jer EU, Britanija, Amerika i NATO žele BiH držati uz sebe.

Evropa je u nevolji
“Zato svi govore da BiH što prije mora u EU. Bakir Izetbegović je u kampanjama otvoreno govorio protiv evropskih vrijednosti. Za njega je EU strano tijelo. Ne smiju se Bošnjaci odvojiti od Zapada i zapadne kulture. Dodikova ideja je da odvoji muslimane od Zapada i Hrvata. Evropa je u nevolji, sve što rade, rade zbog sebe, a ne zbog nas.

Rusi su najavili da idu na Moldaviju, pa i na Bosnu i Hercegovinu. To su riječi ruskih zvaničnika. Scmidtove odluke se napadaju i pretvaraju u platformu za obračun sa evropskim vrijednostima, Zapadom i Hrvatima! HDZ trideset godina vodi razarajuću politiku protiv BiH, ali sada se napada narod. Bakir je prihvatio legitimno predstavljanje, a to je protiv države. Čović je ruski čovjek. Rusi su ga stalno podržavali, zastupao je njihove interese”, kazao je Ivo Komšić za Face TV.

izvor: press/facetv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %