Istaknuta spremnost za dalju blisku saradnju Srbije i Rusije

0 0

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Zahvalivši na čestitkama koje mu je uputio povodom novogodišnjih i božićnih praznika Vučić je ruskom predsjedniku poželio dobro zdravlje i mnogo uspjeha u 2022. godini u korist blagostanja ruske države i ruskog naroda, kao i na dobrobit srpsko-ruske saradnje.

U razgovoru je istaknuta spremnost za dalju blisku saradnju Srbije i Rusije po čitavom spektru pitanja bilateralne, regionalne i međunarodne agende.

Vučić i Putin su istakli da ekonomske veze Srbije i Rusije konstantno jačaju, a da su mogućnosti za saradnju u oblasti privrede daleko veće od iskorištenih, te ima prostora za nove zajedničke projekte. U tom smislu su istakli da očekuju skoro potpisivanje Sporazuma o strateškoj ekonomskoj saradnji Srbije i Rusije i pozitivno ocijenili ugovor koji su potpisali Petrohemija i Gasprom, navodi se u saopćenju Službe za odnose s medijima predsjednika Srbije.

Vučić je Putinu zahvalio na isporuci protivoklopnih raketa Kornet, ocijenivši da su te rakete ruske proizvodnje najbolje na svijetu i, kao takve, veliko pojačanje za srbijansku kopnenu vojsku.

Dvojica predsjednika razmotrili su i energetsku situaciju u Evropi i svijetu, nastavivši razgovor vođen prije mjesec dana u Sočiju. Putin je Vučiću pružio uvjeravanja da će se Rusija držati dogovorenog i da će Srbija ove zime da ima dovoljne količine gasa, te su dvojica državnika razgovarali o aranžmanu koji Srbiji obezbjeđuje dodatne količine gasa.

 

 

Izvor:BHRT

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %