Iran već pumpa naftu na nivou prije sankcija

0 0

Proizvodnja se navodno vratila na 3,8 miliona barela dnevno, uprkos američkim ograničenjima koja su i dalje na snazi.

Iranska proizvodnja nafte se vratila na nivoe postignute prije nego što su SAD napustile sporazum o nuklearnom programu zemlje i ponovo uvele oštre sankcije Iranu 2018. godine, rekao je ministar nafte zemlje.

Proizvodnja sirove nafte i kondenzata porasla je na više od 3,8 miliona barela dnevno, što odgovara nivoima prije sankcija, rekao je iranski ministar nafte Javad Owji za medije ove nedjelje. Zemlja je takođe povećala izvoz sirove nafte, petrohemije i rafinisanih goriva, pronalazeći pouzdane kupce uprkos prijetnjama Washingtona da će sankcionisati nacije koje posluju sa Teheranom.

„Preduzimanjem efikasnih mjera na naftnim poljima na kopnu i moru – otvaranje novih bušotina, popravka bunara, rekonstrukcija i modernizacija objekata i centara za sakupljanje nafte – sadašnji kapacitet proizvodnje nafte je dostigao prijesankcijski i nemamo problema sa učinkom i ovom količinom proizvodnje“, rekao je Owji.

Vijest dolazi nekoliko sedmica nakon što je Owji tvrdio da je Iran uspio da poveća izvoz uprkos “najstrožim sankcijama” i “bez čekanja na ishod pregovora u Beču”. On je mislio na pregovore o oživljavanju Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije iz 2015. (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu, i rekao da je postizanjem povećanja proizvodnje i izvoza zemlja povećala svoju pregovaračku moć.

SAD su napustile JCPOA tri godine nakon što je potpisan, a tadašnji predsjednik Donald Trump je tvrdio da je sporazum „obogatio iranski režim i omogućio njegovo zlonamjerno ponašanje, dok je u najboljem slučaju odložio njegovu sposobnost da se bavi nuklearnim oružjem“. Američki saveznici, kao što su Japan i Južna Koreja, u suštini su bili primorani da zaustave uvoz nafte iz Irana. Seul je kupovao čak 600.000 barela dnevno od iranskih dobavljača.

Iranski izvoz nafte je, kako se izvještava, dostigao oko milion barela dnevno, u odnosu na procjenjenih 200.000-300.000 dnevno koliko je zaobilazilo sankcije 2020. godine, kada je Trump još bio na vlasti.

Owji je prošlog mjeseca rekao da Iran ima za cilj da poveća svoju proizvodnju na 5,7 miliona barela dnevno u godinama koje dolaze. Činjenica da se iranska naftna industrija već u velikoj mjeri oporavila može sugerisati da neće biti značajnog kratkoročnog povećanja proizvodnje. Međutim, procjenjuje se da Iran ima preko 85 miliona barela nafte uskladištenih u zemlji i na moru, spremnih za izvoz ako i kada američke sankcije budu ukinute.

Američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Boris Johnson do sada su bili neuspješni u svojim naporima da nagovore Saudijsku Arabiju i druge zemlje koje proizvode naftu da povećaju proizvodnju dok članice NATO pokušavaju da smanje prihode Rusije od nafte usred sukoba u Ukrajini.

izvor: logicno

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %