Iran obnavlja zračnu flotu; Od Rusije nabavlja višenamjenske borbene avione Su-35

0 0

Poznati iranski vojni novinar, publicista i analitičar Babak Tagve preneo je pre par dana, na svom Tviter profilu, informaciju da će sredinom januara 2022. godine Iran i Rusija potpisati 20-godišnji odbrambeni sporazum preko koga će Iran nabaviti rusko naoružanje u vrednosti od preko 10 milijardi dolara.

Između ostalog, navedeno je da se nabavlja vojni satelit, 24 višenamenska borbena aviona Su-35SE i dve baterije (verovatnije je da su u pitanju dva diviziona, prim. autora) raketnog sistema PVO velikog dometa S-400. Takođe, Rusija će izvršiti remont i produženje životnog veka na 23 iranska lovca MiG-29 i 25 taktičkih bombardera Su-24MK, a to će se najverovatnije biti izvedeno u Iranu pošto je navedeno da je na aerodromu Mehrabad već izgrađen remontni centar.

Otkriveno je da je ponudu za 24 Su-35SE Iran dobio od Rusije još u oktobru tokom posete Načelnika generalštaba iranskih oružanih snaga general-majora Mohameda Bagerija Moskvi. Međutim, tada do sporazuma nije došlo jer ministarstvo odbrane Irana nije moglo da finansira nabavku ovih aviona za koju je navedeno da je vredna tri milijarde dolara.

Rešenje je navodno pronađeno u plaćanju naftom. Iran je već spremio barele nafte u pomenutoj vrednosti aviona a iransko ministarstvo odbrane je u vezi ovoga dobilo pozitivan odgovor iz Moskve. Tagve je naveo i da je 30 pilota aviona MiG-29, F-4E i F-14A već odabrano za slanje u Rusiju kako bi tamo prošli preobuku na Su-35SE. Ako bi se ugovor potpisao u januaru, njihova obuka će početi u februaru, a svih 24 aviona bi bilo isporučeno do sredine 2022. godine.

Ono što je vrlo interesantno je da je iznesen podatak da su u pitanju bivši egipatski Su-35. Još u martu 2019. godine pojavili su se izveštaji da je krajem 2018. Egipat potpisao ugovor za nabavku ‘’više od dve desetine’’ ovih aviona za oko dve milijarde dolara. Prvi avioni u šemi, ali bez oznaka RV Egipta, ruski spoteri primetili su i fotografisali jula 2020. godine.

Tada je identifikovano 5 primeraka (evidencijski brojevi 9210-9214), a tokom ove godine u krugu fabrike KnAAZ u Komsomolsk na Amuru se na satelitskim snimcima Google Earth (poslednji put ažurirano 13. avgusta) moglo videti 15 parkiranih Su-35 u egipatskoj šemi. Bilo je čudno da ti avioni tako dugo stoje tamo, a u međuvremenu se preko objavljenih fotografija (od kojih je poslednja objavljena sa aerodroma Žukovski iz ovog meseca), moglo zaključiti da ni prvih 5 primećenih aviona nije isporučeno.

Babak Tagve je još izneo tvrdnju da se Rusija nadala će Indonezija nabaviti bar 11 od 24 aviona koji su već proizvedeni za Egipat, ali koji neisporučeni stoje u fabrici KnAAZ. Nije navedeno zašto je Egipat odustao od Su-35, ali se već mesecima u medijima i na društvenim mrežama spekuiše da su SAD izvršile pritisak i sprečile realizaciju ovog ugovora.

Vrlo je moguće da su Sjedinjene Države zaslužne i za to što je Indonezija najverovatnije odustala od Su-35. Pre nešto više od nedelju dana, komandant Ratnog vazduhoplovstva Indonezije glavni vazduhoplovni maršal Fadžar Prasetjo izjavio je lokalnim medijima u Indoneziji da indonežanska vlada neće nastaviti sa nabavkom ruskih borbenih aviona Su-35 i da je umesto toga u uži izbor uvrstila francuski Rafal i američki F-15EX.

Ugovor za 11 Su-35 vrednih 1,14 milijardi dolara, privremeno je dogovoren sa Moskvom u februaru 2018. godine, prethodno je u avgustu 2017. bio potpisan sporazum o uslovima nabavke. Pregovori su međutim prekinuti i maja 2020. godine britanski Janes je preneo izjavu indonezijskog zvaničnika da je Indonezija odustala od posla. Prethodno su objavljivani i izveštaji da su se u međuvremenu pojavili sporovi oko trgovinskih uslova nabavke, ali se sada pretpostavlja da je za odustajanje od čitavog posla moguća pretnja SAD uvođenjem sankcija prema američkom zakonu CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

izvor: tangosix

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %