Intenziviraju se ruski raketni i topnički napadi u Ukrajini, uključujući i glavni grad Kijev

0 0

Ruska vojska u subotu, 26. veljače, pokrenula je nove koordinirane napade raketnim i topničkim snagama. Napadnuti su brojni gradovi, uključujući i prijestolnicu Kijev, a ukrajinska je vlada pozvala građane da se uključe i pomogne u obrani Kijeva. Vijest je objavila britanska agencija Reuters, čije riječi prenose i brojni drugi mediji.

Reuters navodi, pozivajući se na svoj izvor, da su se u Kijevu čule eksplozije topničkih granata, a ukrajinski dužnosnici navode da su ruske snage djelovale i s položaja Crnog mora odakle su ispalile krstareće rakete na gradove Sumi, Poltavu i Mariupol, a da su se kraj potonjeg grada, smještenog na obali Azovskog mora, u regiji Donbas, vodile teške borbe. Riječ je o strateški važnom gradu, kojeg je 2014. g. ukrajinska vojska uspjela zadržati pod svojim nadzorom a time osigurati i strateški pristup Azovskom moru. Da se to nije dogodilo proruski pobunjenici iz regije Donbas vjerojatno bi ovladali čitavom ukrajinskim priobaljem tog mora od granice s Rusijom do anektiranog poluotoka Krima.

Jučer se više puta javno oglašavao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Pozvao je na pregovore ruski državni vrh s ciljem završetka rata i sprječavanja gubitaka života ljudi. Ruska je strana pristala i predložila sastanak visokih delegacija dviju država u Minsku ali je Zelenski tražio da se održi u Varšavi. Nakon ruskog odbijanja tog prijedloga Zelenski se nije više izjašnjavao po tom pitanju. Kasno sinoć pojedini ruski mediji objavili su da će se Kijev ponovo danas oglasiti na temu spomenutih pregovora. Potvrde te informacije s ukrajinske strane još nema. Jučer je predsjednik Zelenski izjavio i kako se sudbina Ukrajine odlučuje upravo sada.

Zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga izvijestilo je o teškim borbama u blizini zračne baze u Vasilkivu, jugozapadno od glavnog grada, na koju su, kako navodi, napad izvršili ruski padobranci.

Ukrajinska vojska navodi da je blizu Kijeva srušila ruski vojni transportni zrakoplov Iljušin-76 koji je prevozio ruske padobranace, a zapovjednik ukrajinskog glavnog stožera Valerij Zalužni na Twitteru je objavio da je veliki višenamjenski Iljušin srušen pokraj grada Vasilkiva. Strane agencije nisu potvrdile tu informaciju.

S druge strane ruska agencija TASS objavila je priopćenje ruskog ministarstva obrane od sinoć, prema kojem su ruske vojne postrojbe bez otpora ušle u ukrajinski grad Melitopolj.Vijest je prenio i britanski BBC ali je nije mogao potvrditi. Međutim ukrajinski predsjednik Zelenski ranije je objavio da se u gradu vode snažne borbe. Grad Melitopolj smješten je u ukrajinskoj Zaporoškoj regiji, na obali rijeke Molochna koja utječe u Azovsko more. Zovu ga i „vrata Krima“ zbog blizine tog poluotoka. Ima oko 150 tisuća stanovnika.

izvor geopolitika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %