Hrvatski predsjednik osvanuo na Ukrajinskoj crnoj listi: Zoran Milanović među ubicama, špijunima, novinarima…

0 0

On je ondje optužen za humanitarnu agresiju na Ukrajinu, pomaganje ruske agresije, distribuciju ruske propagande i podržavanje i opravdavanje ruske agresije na Ukrajinu

Špijuni, svećenici, tužitelji, novinari, krivi i nedužni jednako, prikazani su kao proruski kolaboracionisti na ukrajinskoj internetskoj crnoj listi.

Neki od navedenih u internetskoj bazi podataka “Mirotvorac” vjerovatno jesu bili upleteni u ratne zločine na istoku Ukrajine ili u propagandni rat, ali mnogi drugi nisu učinili ništa nego bili politički neosjetljivi ili jednostavno upotrijebili pogrešnu riječ, piše londonski “The Times”, prenosi agencija Hina.

Bez obzira na to, sve ih sudi skriveni panel i optužuje “za djela protiv nacionalne sigurnosti Ukrajine” i objavljuje javno njihove podatke zajedno s navodnim zločinima koje su počinili, dodaje list.

Povod njegove nedavne izjave
I dok raste prijetnja ruske invazije, rastu i antagonizmi pa ni osobe od imena, ugleda i položaja nisu imune na to da završe na optužnoj listi “Mirotvorca”, ukrajinske nacionalističke stranice.

“Times” je svoj članak o ukrajinskoj crnoj listi objavio dva dana prije nego je na njoj završio hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

On je ondje optužen za humanitarnu agresiju na Ukrajinu, pomaganje ruske agresije, distribuciju ruske propagande i podržavanje i opravdavanje ruske agresije na Ukrajinu.

Povod su bile Milanovićeve riječi da se Hrvatska ni na koji način neće upletati u krizu dođe li do njene eskalacije i da ondje neće imati svoje vojnike. Istakao je i da Ukrajini nije mjesto u NATO-u i da je EU potakla “državni udar” u Ukrajini kojim je 2014. zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu na razgovor hrvatsku ambasadoricu u Kijevu Anicu Džamić kako bi protestovali protiv Milanovićevih izjava, koje su, ipak, pozitivno odjeknule u Rusiji.

Milanovićevo uvrštenje na popis potvrdio je i zamjenik glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksej Zajcev na redovnoj konferenciji za medije u četvrtak.

Na listi “Mirotvorca” nalazi se čak 187.000 imena. Među njima nisu samo ratni zločinci i agenti ruske obavještajne službe FSB nego i osnivač “Pink Floyda” Rodžet Valters (Roger Walters) koji je prije tri godine izjavio da Rusija ima više prava na Krim od Ukrajine.

Dvostruko državljanstvo smatraju izdajom
Bjeloruska književnica Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobela i kritičarka Kremlja, na popisu je završila samo zato jer je spomenula da su neki etnički Ukrajinci pomagali nacistima u progonu Židova.

Na listi je i 500 ukrajinskih javnih službenika, etničkih Mađara koji su dobili mađarske pasoše. Razlog – Ukrajina zabranjuje dvostruko državljanstvo, a “Mirotvorac” takav čin smatra izdajničkim.

Baza podataka osnovana je 2014. nakon sastanka ukrajinskog političara Georgea Tuke i bivšeg člana ukrajinske državne obavještajne službe SBU kojem je poznat samo pseudonim “Roman Zajcev”, objašnjava “Times”.

– Problem koji smo imali tada, imamo i sada. Bivši policajci, bivši vojnici i neke političke figure i dalje imaju proruske stavove. Neki su se preselili na istok Ukrajine ili u Rusiju. Neki su među nama. Nismo imali službenu bazu podataka s njihovim imenima. Mirotvorac je osnovan da popuni prazninu – rekao je 58-godišnji Tuka u razgovoru za “Times”.

Nekoliko ljudi ubijeno je nakon što su im imena i adrese osvanule u bazi podataka “Mirotvorca”, uključujući i lične adrese. Tuka tvrdi da između toga nema poveznice, ali dodaje da se radilo o “neprijateljima Ukrajine” i da mu ne nedostaju.

Na crnoj listi su i podaci oko 4.500 novinara, zapadnih, ukrajinskih i ruskih, koji su imali akreditacije separatističkih vlasti Donbasa, što je bio uslov da mogu raditi na području koje su kontrolisale proruske snage. Mnogi od njih kasnije su dobijali prijetnje.

– To je vrlo opasna lista i trebalo bi je odmah ukloniti. Napetosti su ionako velike, a ovo samo dolijeva ulje na vatru – kazala je “Timesu” viša zvaničnica ukrajinskog HRW-a Julija Gorbunova.

Uklanjanje stranice više su puta zatražili UN, ambasadori G7 i EU-a, grupe za ljudska prava, ali uzalud. Crna lista, u vrijeme dok Ukrajina “visi na ivici” invazije, zlokobno je aktivna.

izvor: avaz

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %