Hoće li Sultanija krivično odgovarati: Sebiji prijete tri godine zatvora!

0 0

Odluka Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) da Sebiji Izetbegović, generalnoj direktorici KCUS-a i samozvanoj prvoj dami Bošnjaka, oduzme akademsko obrazovanje i poništi magisterij nosi sa sobom i krivičnu odgovornost. Tužilaštvo KS već dvije godine bojažljivo vodi istragu o Sebijinom školovanju i akademskom putu.

No, odluka Senata je jasna. Utvrđene su brojne nejasnoće, diploma ne postoji, a indeks koji je dostavila Tužilaštvu ne dokazuje apsolutno ništa bez ispita i dokaza da ih je položila!

Lažna isprava
S druge strane, Krivični zakon Federacije je, također, jasan.

U članu 373., koji se odnosi na krivično djelo krivotvorenje isprave, navodi se:

– Ko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu ispravu s ciljem da se takva isprava upotrijebi kao prava, ili ko lažnu ili preinačenu ispravu upotrijebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini u pogledu javne isprave, oporuke, mjenice, čeka, javne ili službene knjige ili druge knjige koja se po zakonu mora voditi, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina. Kako stoje stvari, Sebija je počinila i krivično djelo prevara.

Imovinska korist
I tu je jasan član 394. Krivičnog zakona Federacije:

– Ko s ciljem da sebi ili drugom pribavi protupravnu imovinsku korist, dovede koga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine što učini ili ne učini, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Ako šteta prelazi 30.000 KM, a učinitelj je postupao s ciljem pribavljanja imovinske koristi takve vrijednosti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Ono što je interesantno, s obzirom na to da je Sebija na pozicijama direktorice KCUS-a i nastavnice profesorice na Medicinskom fakultetu ostvarivala zaradu, potrebno je utvrditi kolika je tu zaista šteta i protupravna imovinska korist.

Šta piše u Statutu KCUS-a
I Statut KCUS-a je više nego jasan. Sebija je morala biti suspendirana jer više ne ispunjava uvjete za rad na Medicinskom fakultetu i nema uvjete da vodi KCUS.

Jasno je navedeno šta mora imati generalni direktor: završen medicinski fakultet, završena specijalizacija iz djelatnosti UKC-a, da je nastavnik medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta. Ali, kako ne ispunjava uvjete, ne može više biti ni na čelu ove ustanove. izvor: avaz

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %