HLADAN TUŠ IZ FRANCUSKE: Macron stigao u Zagreb, polovni avioni drastično poskupjeli, umjesto 999 miliona eura, morat će ih platiti čak…

Hrvatska od Francuske kupuje 12 polovnih francuskih višenamjenskih borbenih aviona tipa Dassault Rafale F3R

Francuski predsjednik Emanuel Macron u srijedu navečer stigao je u Zagreb. Hrvatska od Francuske kupuje 12 polovnih francuskih višenamjenskih borbenih aviona tipa Dassault Rafale F3R, 10 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 miliona eura koji će biti isplaćeni u pet rata od 2022. do 2026. godine.

No, Rafali su u međuvremenu poskupjeli! Hrvatska će eskadrilu borbenih aviona F3R Rafale platiti 1,1 milijardu eura, a ne 999 miliona eura koliko je iznosila ponuda Francuske na konkursu za nabavku borbenih aviona, piše Jutarnji list.

Hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u emisiji Otvoreno govorila je o potpisivanju strateškog partnerstva Francuske i Hrvatske rekla je kako je prvi takav sporazum potpisan 2010. godine u okolnostima kada smo bili kandidati za članstvo u EU.

“Taj je sporazum značio veliku podršku, pa i u javnosti promjenu percepcije o odnosima Hrvatske i Francuske. Danas, 11 godina kasnije Hrvatska, država članice EU, potpisuje novi sporazum o strateškom partnerstvu koji smo danas usvojili na Vladi pa je on i javno dostupan. Sporazum ima važan dio koji se tiče i naše suradnje u međunarodnim organizacijama”, kazala je Obuljen Koržinek.

izvor: SB

--