HAOS U SEBIJINOM ZDRAVSTVU: Doktori odbijaju pomoći ukoliko ne dobiju mito: Svaka druga trudnica mora dati kovertu

0 0

Žene ostavljene da vrište u agoniji, doktori koji odbijaju pomoći ukoliko ne dobiju mito i zahvati bez anestezije. Ovo su samo neka od svjedočanstava žena kojima opisuju situaciju u porodilištima širom BiH.

Njihova iskustva objavljivana su proteklih godina na društvenim mrežama i u okviru kampanja za zaštitu prava porodilja u BiH.

Trenutno se, kako je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa, vodi istraga protiv četiri ginekologa koji su zaposleni u bolnici u Zenici.

Trojica su pod istragom tužilaštva zbog nesavjesnog postupanja pri porodu pacijentkinje, a ispituje se i rad ginekologa koji je prijavljen za primanje mita. Iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona nisu naveli detalje o osobama koje su prijavile doktore.

Tokom ove godine nepravosnažno je osuđen Nihad Ribić, bivši načelnik Odjeljenja ginekologije u bolnici u Zenici. Dobio je šest mjeseci zatvora, a optužnica ga je teretila da je 2017., tokom dežurstva u bolnici, pacijentkinji naplatio pregled u iznosu od 30 KM.
Šta se dešava u porodilištima u BiH?

I na UKCS kojim upravlja Sebija Izetbegović postoje šokantna svjedočenja trudnica koje su preživjele užasne torture, smijavanja i nasilje. Svima je poznata javna tajna da se i na UKCS većina posla i problema riješava kovertom i mitom.

U Bosni i Hercegovini ne postoji baza podataka o broju procesuiranih ljekara za primanje mita i nesavjestan rad.

Loša situacija u porodilištima u žiži je javnosti od 2018. godine. Tada je tokom akcije “Prekinimo šutnju” stotine žena progovorilo o dešavanjima iza vrata bolnica.

Uslijedilo je istraživanje udruženja “Bejbi steps” iz Sarajeva, objavljeno početkom 2021. godine. Ono je pokazalo da se za mito u porodilištima BiH godišnje izdvaja više od dva miliona maraka.

U istraživanje bile su uključene 2.713 porodilje. Utvrđeno je da je 50 odsto njih dalo novac ili poklon medicinskom osoblju. Novčana “nagrada” za medicinsko osoblje iznosila je u prosjeku 140 maraka.

Amila Tatarević, predsjednica Udruženja “Bejbi Steps” nada se da će istraga protiv ginekologa u Zenici označiti početak procesuiranja u cijeloj BiH i biti motiv ženama da prijave loša iskustva iz porodilišta.

– Nadamo se da je Tužilaštvo u Zenici istragu pokrenulo po službenoj dužnosti. Znamo da je na osnovu naših navoda i svjedočenja žena. To je dobar pokazatelj da trebamo prijavljivati i da će do nekog pomaka doći – kazala je ona.

Iako je udruženje “Bejbi steps” dobilo stotine ispovijesti žena koje su govorile o “torturi” koju su doživjele u porodilištima, Tatarević ističe da se većina njih ne usuđuje prijaviti bolničko osoblje.

Traumatično iskustvo porođaja

Na ovaj korak se odlučila Zeničanka inicijala E.B. koja je izgubila bebu na porođaju 2019. godine. Tužila je Jasmina Hodžića, ginekologa Kantonalne bolnice u Zenici koji ju je porađao.

Gubitak bebe tokom teškog i traumatičnog porođaja joj je, kaže, bila najveća, ali ne i jedina trauma iz bolnice.

Prisjeća se kako joj tokom vremena provedenog u predrađaoni niko od osoblja nije prilazio, osim kad je došla babica sa dvije medicinske sestre da joj uradi CTG.

– Babica mi traži da se okrenem na lijevi bok i da dišem, što ja i radim. Međutim, ona tada po prvi put povisuje svoj glas, obraćajući mi se riječima: “Halo bona, razumiješ li ti bosanski jezik, kad ti kažem da dišeš onda diši”. Bez da mi je prije toga išta objasnila, jer bila sam prvorotka – ističe ona.

Ginekolog Jasmin Hodžić je u avgustu 2021. godine pravosnažno osuđen na osam mjeseci zatvora za nesavjesno liječenje. U zakonu se navodi kako to podrazumijeva neprikladan način liječenja čime se dovodi do pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta.

Krivični zakon Federacije BiH za ovo kazneno djelo predviđa kaznu zatvora do tri godine.

Zeničanka koja je tužila ginekologa tvrdi da je razočarana izrečenom kaznom, ali da joj je, istovremeno, bilo bitno da ga je sud proglasio krivim.

– Taj ljekar nije mogao biti osuđen više, jer mu je suđeno za moje psihičko stanje. Sudski procesi su jako teški i stresni za porodilje, posebno ako na tim ročištima vidite fotografije vašeg djeteta sa obdukcije. No, to vas na neki način ojača da se borite i kažete da neće moći to tek tako – ističe ona, prenosi N1.

Hodžić je početkom septembra ove godine vraćen na radno mjesto doktora medicine subspecijaliste u Kantonalnoj bolnici Zenica.

 

izvor: press

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %