Grčka u plamenu: Ugrožen glavni grad – požari i dalje gutaju kuće oko Atene, ima i žrtava

0 0

Sjeverno od Atene plamen se vidi izdaleka i prijeti mjestu predgrađu Varybobi, koje je ponovno evakuirano nakon velikog požara otprije četiri dana, prenosi Reuters.

U istoj su regiji u međuvremenu buknula još tri velika požara koji se protežu kilometrima i prijete nekim atenskim predgrađima, objavila je u petak navečer državna televizija, prikazujući snimke dugih kolona automobila koji napuštaju gradove.

Deseci tisuća ljudi su morali napustiti svoje domove. Policija je često kucala od vrata do vrata da natjeraju ljude na evakuaciju. Nažalost, vatra je odnijela i prve žrtve. Riječ je o dobrovoljnom vatrogascu (38) na kojeg je pao električni stup te o Konstantinos Michalosu, predsjedniku gospodarske komore Atene koji je umro u tvornici koju je zahvatio požar, piše BBC.

Najmanje 18 osoba je ozlijeđeno i hospitalizirano. Većina ih ima respiratorne probleme, rekao je u petak u programu državne televizije ministar zdravstva Vassilis Kikilias.

Šefica odjela za pneumologiju atenske klinike Sotiria Nina Gaga stanovnike je pozvala da ne izlaze iz kuća zbog onečišćenog zraka.

Vatrogasni zrakoplovi, kanaderi i helikopteri tijekom dana su bezuspješno nastojali staviti vatru u Grčkoj pod kontrolu unatoč jakom vjetru. No kad je zašlo sunce i nastupio mrak morali su prekinuti letove. Ne pomažu ni rekordne temperature koje su svakodnevno iznad 40 C. Danima puše snažni zapadni vjetar koji požar širi, uglavnom kroz crnogoricu.

Stanje je teško i na Eubeji. Drugi najveći grčki otok obrastao gustom šumom nestao je pod gustim oblakom dima iz nebrojenih manjih i većih požara.

Znakova olakšanja nema ni na Peloponezu. U petak poslijepodne spasioci su bili prisiljeni evakuirati stanovnike još nekoliko sela, među kojima i popularno turističko mjesto Gytheion, slikoviti lučki grad blizu Sparte.

Ranije u petak zapalilo se nekoliko skladišta i industrijskih pogona duž autoceste koja spaja Atenu i Solun, što je rezultiralo brojnim eksplozijama.

U posljednja 24 sata na području Grčke gori čak 86 novih šumskih požara, objavili su grčki vatrogasci. Sveukupno ih je 150, izvještava BBC.

Požari se šire i u Turskoj, Italiji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

izvor: geopolitika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %