Građani na protestu ispred OHR-a, Schmidt poručio: Ovo su teška vremena

0 0

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas se obratio okupljenim građanima.

Ne može biti ono što se desilo prije 30 godina. Moramo osigurati budućnost mladim ljudima. Prije svega želimo osigurati mir u ovoj zemlji, rekao je Schmidt.

Dodao je da su u BiH potrebni politički i društveni razgovori.

Ovo jesu teška vremena. I ja pitam vašu podršku i za vašu zemlju i za vas. Ja znam ovu zemlju i ovaj grad i znam šta se ovdje desilo i znam šta se desilo u Srebrenici. Nikada neću prihvatiti ako neko postavi pitanje integriteta BiH, rekao je Schmidt.

Shmidt je potom pozvao predstavnike među demonstrantima da uđu u zgradu OHR-a i razgovaraju s njima kako bi zajednički pronašli rješenje.

Grupa građana okupljena oko ideje ”Buđenje građana!” koju je pokrenula grupa ReSTART BiH okupila se danas ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) u Sarajevu tražeći očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, a u u sklopu protesta bh. građana širom svijeta.

Protesti se organiziraju u Briselu, Vašingtonu, Londonu, Ženevi, Otavi, Oslu, Rimu, Štokholmu i drugim gradovima širom svijeta.

Uime ReSTART-a Suad Đozić novinarima je kazao da su zahtjevi građana BiH prema OHR-u, Delegaciji EU, ali i Ambasadi Francuske u BiH.

Danas smo donijeli zahtjeve koji su iz Brisela. Mi smo u komunikaciji već mjesec dana oko organizacije protesta i usaglašeni su zahtjevi na svjetskom nivou – rekao je Đozić te istakao da je iz OHR-a dobio odgovor da neće moći održati sastanak zbog epidemioloških razloga.

Osam je zahtjeva, a Đozić naglašava da su svi suštinski. Zahtijevaju odlučne mjere UN-a, NATO saveza i Evropske unije u očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Zahtijevaju implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i obustavljanje svih pregovora koji imaju za cilj očuvanje postojećeg stanja u BiH i produbljivanje višedecenijske diskriminacije i vladavine etnokratije.

Od PIC-a zahtijevaju da daju bezrezervnu podršku visokom predstavniku za korištenje bonskih ovlasti u BiH, za potpunu vladavinu prava, javlja Fena.

Traže da OHR odmah naloži prekid blokade državnih institucija, odnosno zaustavi primanja onih koji blokiraju.

Osim toga građani zahtijevaju da OHR odmah poništi sve odluke Narodne skupštine RS o takozvanom povratu nadležnosti, jer, navode, te nadležnosti nisu otete nego prenesene na nivo države u skladu sa Ustavom BiH i zakonom, tako da je vraćanje, tvrde, na nivo entiteta na ovaj način vid državnog udara.

Građani zahtijevaju da OHR naloži implementaciju svih presuda Ustavnog suda BiH, budući da je to najozbiljniji korak ka uspostavljanju potpunog pravnog poretka u državi. Traže da se osigura elektronsko glasanje, optičko skeniranje listića na narednim izborima.

Posljednji zahtjev je bezuvjetna primjena odredbi o zabrani negiranja genocida i eliminiranje efekata genocida u skladu sa UN rezolucijom.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %