GORI SVE OKO Harkova: Rusi bježe glavom bez obzira! Pogledajte zarobljene ruske vojnike! VIDEO

0 0

Ukrajinska vojska u velikoj kontraofanzivi probila je front širine 35 km i ušla duboko u okupiranu teritoriju! Neke ukrajinske jedinice nalaze se čak i 70 km unutar okupirane teritorije a rusi se panično povlače. Mnogo je zarobljene tehnike i ruskih vojnika.  Ukrajinci su oslobodili i strateški bitan grad Kupjansk i presjekli liniju opskrbe ruske vojske.

Ranije opisane akcije nisu bile i jedine na tom bojištu. Ukrajinci istovremeno napreduju i sjeverno prema Izjumu, na tom pravcu prije neki dan oslobodili su mjesto Dovhenke.

Nastave li se Ukrajinci kretati ovim tempom prijete u potpunosti slomiti ruski front na širokom području, staviti i Izjum u okruženje, a strateški cilj, ove ili neke sljedeće ofenzive, svakako bi bio Kupjansk preko kojeg ide jedan od glavnih pravaca opskrbe ruskih snaga u čitavom Donbasu.

To nije i kraj ukrajinskih napadačkih akcija u Donbasu. Rusi su u srpnju, nakon osvajanja Sjeverodonjecka i Lisičanska, velevažno najavili početak svoje ofenzive na Slovjansk, ključni grad pod ukrajinskom kontrolom u Donbasu.

No, njihov napadački pravac iz smjera Izjuma, sjeverozapadno od Slovjanska, čime su htjeli zaobići snažna ukrajinska utvrđenja oko samog grada, doživio je fijasko, o čemu svjedoče prave planine snimljene uništene ruske opreme. Ništa više sreće nisu imali ni napadajući iz smjera istoka prema Soledaru i Bahmutu.

Štoviše, posljednji videi iz područja Soledara govore kako ukrajinska 93. mehanizirana brigada ondje čak i taktički napreduje, a njihovo pješaštvo zauzima prednje ruske položaje oko ovog sela.

Široki napad prema Lymanu

Istovremeno, ukrajinske oružane snage pokrenule su široke napadačke akcije između Slovjanska i Siverska, gdje su forsirali rijeku Sjeverni Donjec, oslobodile Ozerne i Staryj Karavan te napreduju šumom prema gradu Lymanu, važnom željezničkom čvorištu.

Ove ukrajinske akcije prijete poništiti skoro sve ruske uspjehe na tom dijelu bojišta od početka njihove velike ofenzive na Donbas i proboja kod Izjuma ovog proljeća. Već sad su u jednom danu napredovali više nego što su to Rusi uspjeli u Donbasu u zadnja dva mjeseca.

Podsjetimo, grupa ruskih armija Centar u potpunosti je potrošila čitav svoj ofenzivni potencijal zauzimajući Lyman uz teške gubitke ovog proljeća, zbog čega je njihov zapovjednik general Aleksandr Lapin nagrađen zvijezdom Heroja Rusije, a sad bi mogli izgubiti ovaj ključan grad napredovanjem ukrajinskog lakog pješaštva.

Nezaustavljiva 128. prema Hersonu

Nastavlja se i ukrajinska ofenziva prema Hersonu. Na sjeverozapadnom dijelu bojišta, ukrajinska 128. brdska brigada, koja je vjerujemo li ruskim izvorima “uništena” još prije tjedan dana, oslobodila je mjesto Novovoskresenske.

Prema informacijama Toma Coopera napredovali su i prema mjestu Havrylivka na rijeci Dnjepar i tako prešli “barem 12 kilometara u 24 sata”.

To je izgleda i novi “benchmark” ukrajinskih proboja zadnjih dana, dok su se ruska “nezaustavljiva, ali spora napredovanja” u Donbasu doslovce pojedinih dana mjerila u metrima.

Zabilježen je i nastavak ukrajinskog napada iz mostobrana na rijeci Inhulec, gdje je 35. brigada marinaca, uz potporu 17. tenkovske brigade, piše Cooper, oslobodila Kostromku, Bezimenne i Shchasiyve te napredovala skroz do mjesta Chkalove, gdje ruski padobranci pokušavaju organizirati obranu.

“Nasukanih” 20.000 Rusa

Ukrajinski mostobran ovime je dodatno osiguran, a ruske se snage, sudeći prema njihovim medijskim izvješćima, koncentriraju na upravo na ovaj središnji dio bojišta u Hersonu, dok im se istovremeno ukrajinska 128. brigada zasad nezaustavljivo zabija s leđa.

Sve u svemu, ukrajinske oružane snage zadnjih su dana pokrenule široke napadačke akcije duž svih frontova, osim na onom južnom u smjeru Zaporižja.

Rusi na sve ovo, nakon što su, čini se, strateški pogriješili rasporedom većine snaga na jug, zasad nemaju pravi odgovor. A na zapadnoj obali Dnjepra, iza uništenih mostova u i oko Hersona ostavili su kao “nasukane” oko 20.000 vojnika, čija će situacija bez prave opskrbe iz dana u dan biti sve teža.

Na frontu se mogu vidjeti i njemačke Panzer haubice od 155 mm

izvor: BiHNEWS.info/novilist

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %