GORDANA TADIĆ NA ODSTRELU SDA: Evo ko, kako i zašto vrši odmazdu nad Glavnom tužiteljicom

0 0

Jasno je kako je Gordana Tadić zasmetala SDA, te su preko međunarodne zajednice izlobirali da je čak i savjetnik EU, koji se nalazi u VSTV-u, tražio od članova VSTV da razriješe Glavnu tužiteljicu i prije nego je postupak dovršen.

Čitav postupak oko disciplinske komisije koja je formirana za vođenje postupka protiv Glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić odiše odmazdom članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine koji su simpatizeri SDA, jer se glavna tužiteljica drznula otvoriti istragu protiv Fadila Novalića, Osmana Mehmedagića zvanog Osmica i drugih funkcionera BiH.

NA CRVENA KRVNA ZRNCA RAZBROJ SE!

Već počev od formiranja povjereništva bilo je jasno kako će to povjereništvo, koje je skoro jednonacionalno, osuditi Glavnu tužiteljicu. U sastavu tog povjereništva je Sanela Butigan Gorušanović, koja je po majci Bošnjakinja, a otac joj je Hrvat Pero Butigan, koju su zdušno podržali simpatizeri SDA u pravosuđu, samo da ne bi prošla Katica Artuković, koja je Hrvatica. Izbor Sanele Butigan Gorušanović za člana VSTV podržali su i razni bošnjački političari, koji su pisali na Twitteru da im je drago što je u izboru „pobijedila“ Katicu Artuković. Da je Sanela Butigan Gorušanović počela vraćati dugove za svoj izbor potvrđuje i poruka upućena od jednog suca drugoj osobi, a koji potvrđuje kako taj sudac nije mogao proći jer je Sanela obećala toj predsjednici da će joj vratiti dug i to na način da će izabrati onog kandidata, kojeg želi ta predsjednica, a koja je bliska SDA.

Pored Sanele Butigan Gorušanović u radu povjereništva je sudjelovala i Berina Alihodžić, koja je Bošnjakinja i koja je disciplinski procesuirana jer je dozvolila da zastari preko 20 predmeta, a koja u posljednje vrijeme je očito ispunjava želje članova SDA. Zapita li se neko, kao i sama Berina Alihodžić bi li ona trebala biti smijenjena, jer je učinila ogromnu štetu državi i oštećenima?

Treći član povjereništva je Mirza Đozo, tužitelj Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo i isti je Bošnjak. Nevjerojatno je da je predsjednik VSTV odredio u povjereništvo tužitelja koji dolazi iz tužilaštva RS, a koji je Bošnjak, umjesto da stavi Srbina jer se povjereništva u pravilu tako i određuju. Pogotovu stoga jer su u pitanju disciplinske postupci protiv Glavnih tužitelja i predsjednika sudova.

IZLOBIRALI NJENU SMJENU I PRIJE POSTUPKA

Osim toga, muž Glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić je na svom Twitteru napisao, kao čin osvete, da će Glavna tužiteljica Gordana Tadić biti smijenjena i to prije nego je povjereništvo zakazalo ročište. Kako to da nikome u državi BiH to nije sporno, niti o tome postavlja pitanja ili raspravlja? Mediji su svakodnevno pisali o tome da je Glavna tužiteljica Gordana Tadić fiktivno iznajmila stan te je na kraju Disciplinska tužiteljica odustala od te tačke jer su bile neistinite informacije. Ostale su još dvije tačke, a koje se odnose na raspored predmeta prema TCMS i na sigurnosne provjere. Možda to sve i ne bi bilo ništa čudno da se radnje izvršenja ne odnose na 2014. i 2015. godinu, i to 10 dana nakon što je Glavna tužiteljica Gordana Tadić imenovana za VD nakon smjene Gorana Salihovića.

Pored toga po TCMS-u ne postupa još 5 tužitlaštava, a ostala samo djelomično postupaju. Kada su u pitanju sigurnosne provjere samo je bivša predsjednica Meddžida Kreso isto uradila i sada je uradilo Tužilaštvo Brčko Distrikta. No, niko drugi od glavnih tužitelja i predsjednika sudova nije disciplinski procesuiran osim Gordane Tadić.

Pored drugih tužilaštava i sudova, nije ni VSTV u potpunosti uradilo sigurnosnu provjeru. Iz svega izloženog jasno je kako je Gordana Tadić zasmetala SDA, te su preko međunarodne zajednice izlobirali da je čak i savjetnik EU, koji se nalazi u VSTV-u, tražio od članova VSTV da razriješe Glavnu tužiteljicu i prije nego je postupak dovršen, a o čemu su pisali bosanskohercegovački mediji.

izvor: TBT

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %