General vojske Izraela: Napredak Irana u nuklearnom oružju dovodi do potrebe da napadnemo

0 0

General-pukovnik i načelnik štaba IDF-a Herzi Halevi izjavio je da iransko kontinuirano nuklearno napredovanje moglo bi ostaviti Izrael bez izbora osim preventivnog napada, kazavši da je Iran posljednjih godina napredovao u obogaćivanju urana više nego ikad prije.

Pažljivo promatramo različite arene koje su dio puta prema nuklearnim sposobnostima. Postoje negativni potencijalni trendovi na horizontu koji bi mogli dovesti do našeg djelovanja. Imamo sposobnosti. Iran je uključen u sve oko nas i sa svima koji su protiv nas, uključujući strategiju, obavještajne podatke i finansiranje – kazao je Halevi.

On je istaknuo da imaju sposobnost da napadnu Iran, tvrdeći da nije po strani prema onome što Iran pokušava učiniti oko njih.

– Iran također ne može biti po strani od onoga što možemo učiniti protiv njega – pojasnio je.

Osvrćući se na prijetnje s kojima se Izrael suočava, Halevi je rekao da će IDF, ako se nađe u ratu na više frontova, mnogo jače napasti svoje neprijatelje na svim frontama. To bi bilo neophodno kako bi se nosilo s većom složenošću borbi na više frontova.

Što se tiče normalizacije odnosa, Halevi je rekao da ne gleda na nedavni dogovor između Irana i Saudijske Arabije kao na stratešku promjenu koja bi unazadila izraelske ciljeve.

– Neke države (Saudijska Arabija) su se približile Iranu. Ne mislim da ove države vjeruju Iranu niti žele pravi mir (s njim). Ovaj (novi saudijski dogovor) dolazi iz želje da se malo smanji temperatura u regiji kako bi se izbjegla veća konfrontacija – ističe Halevi.

izvor: avaz.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %