Francuska se ogradila od prisustva dvojice njenih zastupnika na obilježavanju neustavnog Dana RS-a

0 0

Francuska se ogradila od jučerašnjeg prisustva francuskih zastupnika u Evropskom parlamentu Thierrya Mariania i Hervea Juvina, iz desničarske konzervativne stranke Nacionalni skup Marine Le Pen, na obilježavanju neustavnog Dana RS-a.

Nakon što su se povodom obilježavanja jučerašnjeg datuma Mariani i Juvin sastali s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom oglasili su se iz Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini.
“Ambasada Francuske u BiH nije bila obaviještena o dolasku ove delegacije. Aktivnosti parlamentaraca ne obavezuju ni na koji način francusku vladu”, kazali su iz Ambasade Francuske u BiH.

Dodali su da Francuska poštuje vladavinu prava u Bosni i Hercegovini i podsjeća da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u svojoj odluci od 29. marta 2019. potvrdio neustavnost zakona o ovom prazniku.

Podsjećamo, francuske parlamentarce je na ovu proslavu pozvao Dodik.

Prema pisanju francuskih medija, Mariani je u dugoj političkoj karijeri bio na nekoliko značajnih funkcija. Bio je zvaničnik jedne od najznačajnijih stranaka, Republikanske stranke. Djelovao je u ekstremno desnoj frakciji ove stranke, a onda se pridružio nacionalnom okupljanju koje se ranije zvalo Nacionalna fronta. Mariani se prošle godine u Damasku susreo i sa sirijskim autokratskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

Juvin je biznismen koji je u javnosti poznat i kao autor nekoliko knjiga. Savjetnik je Marine Le Pen. Jedan je od kolumnista magazina Elements, koji je osnovao jedan od teoretičara francuske desnice Alain de Benoist.

 

 

Izvor:klix.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %