EVO zašto ih se svi boje: Sjeverna Koreja je uspješno testirala prvu hipersoničnu raketu majku svih raketa!

0 0

Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno testirala novu hipersoničnu raketu pod nazivom Hvasong-8.

Državni mediji naveli su da je nova raketa jedan od “pet najznačajnijih” novih sistema naoružanja, planiranih u petogodišnjem vojnom razvojnom planu.

Pjongjang svoju novu raketu kvalifikuje kao “strateško oružje”, što znači da takav projektil može da nosi i nuklearne bojeve glave, navodi se u izvještaju BBC.
Treći raketni test

Ističe se da je testiranje u utorak novi pokazatelj tehnološkog napretka u proizvodnji južnokorejskog naoružanja uprkos strogim međunarodnim sankcijama.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA u izvještajima ukazuje da je razvojem ovog sistema naoružanja povećana “sposobnost nacije za samoodbranu u svakom pogledu” i da je probno lansiranje potvrdilo uspješnu “navigacijsku kontrolu i stabilnost projektila”.

Testiranje hipersonične rakete je treći raketni test koji je izvršio Pjongjang u septembru, jer je nedavno izvršena proba novog sistema balističkih raketa koje se lansiraju sa vozova.

Hipersonične rakete su mnogo brže i agilnije od raketa prethodne generacije što znatno otežava efikasno dejstvovanje protivničkih sistema ranog presretanja i protivraketne odbrane.

Sjevernokorejski lider Kim Džong-Un je izjavio u januaru da su naučnici “završili istraživanje” u procesu razvoja hipersoničnih raketa sposobnih da uspješno izbegavaju protiraketne sisteme odbrane, a jučerašnji test bio je prva proba takvog projektila.

Razvoj naoružanja

Ubrzo nakon jučerašnjeg lansiranja nove hipersonične rakete Hvasong-8 izaslanik Sjeverne Koreje Kim Song branio je pravo svoje zemlje na razvoj naoružanja.

Govoreći na godišnjoj Generalnoj skupštini UN u Njujorku, on je poručio da Sjeverna Koreja “gradi nacionalnu odbranu kako bi se odbranila i pouzdano zaštitili bezbjednost i mir zemlje”.

Južna Koreja je nedavno testirala svoju prvu balističku raketu lansiranu sa podmornice za koju je rečeno da je neophodna kao sredstvo odvraćanja od “provokacija” Sjeverne Koreje, a Pjongjang je u više prilika optuživao Seul za dvostruke aršine u pogledu vojnih aktivnosti.

izvor: avaz.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %