Evo šta su nakon sastanka sa Palemerom poručili Nikšić, Šarović, Radončić…

0 0

Sastanku sa američkim izaslanikom Matthewom Palmerom su nakon delegacija SDA i HDZ-a danas prisustvovali i predsjednici SBB-a Fahrudin Radončić, PDP-a Branislav Borenović, SDP-a BiH Nermin Nikšić, SDS-a Mirko Šarović i NiP-a Elmedin Konaković. Također, sastanku je u ime Naše stranke prisustvovala Sabina Ćudić.

Prvi se novinarima nakon sastanka obratio Nikšić, koji je podsjetio da je lider SDA Bakir Izetbegović danas nešto ranije rekao kako prihvata sve ono što opozicija prihvati i dogovori.

– Ja se bojim da mu ne bi baš odgovaralo da prihvati sve ono što bi mi željeli da bude u BiH. U ovom trenutku priča je oko indirektnog ili direktnog izbora članova Predsjedništva. Mi u SDP-u BiH spremni smo da govorimo o oba rješenja, ali ne prihvatamo asimetrično rješenje – rekao je Nikšić.

Na sastanku je, kako je naveo, bilo govora i o domovima naroda, njihove zakonodavne uloge.

– Akcentirali smo potrebu za fer i poštenim izborima, jer smatramo da su dosadašnji izbori svaki put bili do brojača, a ne do glasača – rekao je Nikšić.

Šarović kaže da je za SDS prihvatljiv neposredan način biranja članova Predsjedništva, ali bi u ovoj stranci podržali i asimetričan pristup, odnosno neposredan izbor u RS-u i posredan u FBiH.

– Smatramo da za to ima smisla obzirom da imamo već asimetričan sistem kod izbora predsjednika RS-a i predsjednika FBiH. To nam ukazuje da je moguće i kad je u pitanju član Predsjedništva – govori Šarović, te dodaje kako asimetričan model ima najviše šansi za uspjeh.

Međutim, ukoliko nema izmjena Izbornog zakona, kaže, koji bi bio transparentan i u kojem bi se uvele neke novine, onda je to uzaludan posao.

– Vidimo da se krade na izborima i da upravo oni koji su krali sada kreiraju nova rješenja za implementaciju presude “Sejdić-Finci – dodao je Šarović.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kazao je kako nije u redu da HDZ i SDA od 1990. godine vežu zastave, a da se onda odgovornost za promjene i izmjene Izbornog zakona prebacuju na opoziciju.

– Veoma je dobra vijest da su Washington i Bruxelles veoma raspoloženi da pomognu BiH. Mislim da u ime cijele opozicije danas mogu reći da smo mi tu zaista dobronamjerni asistenti koji žele da iskoriste ovaj tajming da BiH dobije pošten Izborni zakon, i u smislu međunacionalnih odnosa, i što je veoma važno, da ti izbori budu i veoma pošteni.

Tvrdi da nije do opozicije, čiji su predstavnici, dodaje, pokazali visok nivo tolerancije i inventivnosti da BiH dobije pošteniji i pravedniji izborni zakon.

Na novinarsko pitanje hoće li opozicija biti među dvije trećine ruku za Izborni zakon, Radončić je kazao kako je Izetbegović “poznat po nerealnim očekivanjima”.

– Mi ne možemo glasati, makar što se SBB-a tiče, niti o čemu dok to ne vidimo to rješenje. Dalje, ovdje nema rješenja, i to su nas danas uvjeravali predstavnici međunarodne zajednice, kojima smo veoma zahvalni, u kojima neće učestvovati i opozicija. Što se nas tiče, a mislim da to mišljenje dijele i lideri iz drugih opozicionih stranaka, nema dizanja ruku na veresiju – poručio je Radončić.

Sabina Ćudić iz Naše stranke ocijenila je šokantnim “količnu političke nezrelosti koju su danas demonstrirali Izetbegović i Čović”, prebacujući odgovornost na opoziciju.

– Opozicija će vrlo rado, kako iz RS-a, tako i iz FBiH, preuzeti tu odgovornost, ali mislim da se prijedlozi koje mi stavimo na sto neće dopasti prije svega gospodinu Čoviću, ali ni gospodinu Izetbegoviću. Mi nećemo podleći tom pritisku. Našoj stranci nisu prihvatljiva rješenja koja dodatno komplikuju sistem i urušavaju mogućnost i dogovora i deblokade procesa u BiH – navela je Ćudić.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković današnji sastanak ocijenio je produktivnim, te ponovio stav svojih prethodnika da se njihov prijedlog ne bi svidio Čoviću i Izetbegoviću.

– Dešava se ono što se dešavalo i u Mostaru, pokušavaju nama fakturisati neke svoje dogovore. Danas je s one tamo strane bila farsa, a ovo je bio konkretan i produktivan sastanak. Oni očigledno imaju neki papir koji mi ne vidimo. Vrijeme je i da nam međunarodna zajednica više pomogne, pa možda da nam da nešto što i nismo zaslužili – dodao je Konaković.

izvor: bihnews

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %