Europi slijedi ”sudnji dan” – Ako se ovo ponovo ne pokrene Europa će ići u mračno doba!

0 0
--

Za nešto više od tjedan dana postoji velika mogućnost da će dotok ruskog plina u Europu zauvijek prestati, što bi mogao značiti ”sudnji dan” za Europu, pogotovo Zapadnu.
Plinovod Sjeverni tok 1 trenutno je zatvoren zbog “održavanja”, a planirano je njegovo vraćanje u funkciju 22. srpnja. Međutim, postoje različiti čimbenici koji bi mogli uzrokovati da bude isključen, uključujući neodobravanje ruskih vlasti. Njemačka još uvijek čeka da se dijelovi vrate iz Kanade, koja ih tek treba poslati zbog sankcija protiv Rusije i njenog plinovoda. Ako se ova i druga pitanja ne riješe, i to brzo, onda postoji dobra šansa da će Europa ostati bez ruskog plina.

Jim Reid iz Deutsche Bank (DB) kaže da bi 22. srpnja mogao biti najvažniji dan u godini jer “iako većinu vremena na tržištu provodimo razmišljajući o Riznici i recesiji, sumnjam da je ono što će se dogoditi s ruskim plinom u drugoj polovici godine potencijalno još veća priča.” “Naravno, do 22. srpnja dijelovi bi mogli biti pronađeni i opskrba bi se mogla početi normalizirati”, dodaje Reid. “Svatko tko vam kaže da zna što će se ovdje dogoditi nagađa, ali kao minimum to bi trebala biti velika žarišna točka za sve na tržištima.”

GAŠENJE SJEVERNOG TOKA 1 POKLOPILO SE S PADOM TRŽIŠTA I GOSPODARSKOM KATASTROFOM
Već, samo jedan dan nakon početka planiranog 10-dnevnog razdoblja obustave, protok kroz NS 1 pao je na gotovo nulu. Ako stvari ostanu takve, sljedećih će tjedana na Wall Streetu biti apsolutni kaos.

“Ovo je uzorak onoga što Wall Street očekuje da će se tada dogoditi: europske dionice pale su 20 %”, izvijestio je Zero Hedge. “Razmjere bezvrijednih kredita šire se nakon razine krize iz 2020. Euro pada na samo 90 centi, prije nego što potpuna recesija pogodi drugo najveće svjetsko gospodarstvo.” Ostaje za vidjeti koliko stvari postaju loše i koliko brzo. Ovisit će o duljini potencijalno produljenog zatvaranja naftovoda, kao i o tome koliko dugo zemlje poput Njemačke i Francuske koje su postale “zelene” i sada se uvelike oslanjaju na uvoznu naftu izdrže bez ponovnog protoka. “Velika je nepoznanica kako će šok koji je započeo u Njemačkoj, Poljskoj i drugim srednjoeuropskim zemljama odjeknuti u ostatku Europe i svijeta”, kaže Joachim Klement, voditelj strategije u Liberum Capitalu.

JEDNOSTAVNO NE POSTOJI ZAMJENA ZA RUSKI PLIN.”
Ako Rusija doista prekine sve isporuke plina Europi na neodređeno vrijeme, tada UBS-ovi ekonomisti očekuju smanjenje zarade poduzeća za više od 15 posto. Žurba za sigurnom imovinom također bi dovela do povećanja prinosa na referentne njemačke obveznice na 0 posto.

“Naglašavamo da ove projekcije treba promatrati kao grube aproksimacije, a nikako kao gori scenarij”, kaže Arend Kapteyn, glavni ekonomist UBS-a. “Lako bismo mogli zamisliti ekonomske poremećaje koji bi doveli do negativnijih ishoda rasta.”

Pad eura već je započeo jer je valuta preko noći pala na najnižu razinu u dva desetljeća, nakratko dotaknuvši paritet s dolarom prvi put od 2002. Njemačke dionice također su izgubile oko 11 posto svoje vrijednosti od lipnja, s najvećim gubitkom njemački plinski div Uniper SE, čija je cijena dionica ove godine do sada pala 80 posto.

“Europa je trenutno uhvaćena u začarani krug”, upozorava Charles-Henry Monchau, glavni direktor za ulaganja u Banque Syz. “Više cijene energije štete europskom gospodarstvu, spuštajući euro. Zauzvrat, slabiji euro čini uvoz energije još skupljim.”

izvor: logicno

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %