EUROPA U ŠOKU: Putin potpisao dokumente o pripojenju ukrajinskih regija Rusiji. Sada može upotrijebiti Nuklearno oružje!

0 0

Ruki predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak sporazume o pripojenju četiriju ukrajinskih pokrajina koje su okupirale njegove snage, eskalirajući sedmomjesečni rat i uvodeći ga u nepredvidivu novu fazu, javlja Reuters.

“To je volja milijuna ljudi”, rekao je Putin u govoru pred stotinama visokih dužnosnika u dvorani svetog Jurja u Kremlju. “Stanovnici Luhanska, Donjecka, Hersona i Zaporižje zauvijek postaju naši sugrađani”, istaknuo je.

Svečanost se održala tri dana nakon završetka na brzinu organiziranih referenduma poslije kojih su pristaše Moskve u okupiranim regijama objavili da se većina birača ili njih 99 posto izjasnilo za pridruženje Rusiji. Ukrajinska i vlade zapadnih zemalja referendume su nazvale protuzakonitima i lažnima te smatraju da su provedeni uz prijetnje oružjem.

U govoru koji je više puta prekidan pljeskom, Putin je izjavio da Rusija ima četiri nove regije. Pozvao je Ukrajinu da prekine vojnu akciju i da se vrati za pregovarački stol. Kijev je obećao da će vratiti sve regije koje je Rusija otela Ukrajini te Rusima poručio da je njihova odluka o pripojenju tih teritorija uništila svaku mogućnost za pregovore.

Na svečanosti koju je Kijev nazvao “predstavom nakaza u Kremlju”, Putin je 37 minuta govorio protiv zapada optuživši ga za “čisti satanizam”, prije nego što je s čelnicima odmetnutih regija potpisao dokumente o aneksiji. Potom su svi ustali uzvikujući “Rusija!Rusija!”, praćeni oduševljenim ovacijama stotina prisutnih u dvorani. Putin je u govoru odbacio optužbe da želi oživjeti Sovjetski Savez i kazao da će Rusija braniti svoj novi teritorij svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju, što bi moglo značiti eskalaciju sukoba s Ukrajinom. Obećao da će Rusija braniti “domovinu i svoje vrijednosti”, kazavši da se zapadni svijet boji ruske kulture.

Službenim pripojenjem četiriju spomenutih oblasti Rusija je, rekao je Putin, na početku bitke za “veliku povijesnu Rusiju”. SAD je optužio da vodi “hibridni rat” protiv Rusije i separatističkih vlasti koje Moskva potpomaže u istočnoj Ukrajini. Zapad je, istaknuo je Putin, prekršio obećanja data Rusiji i stoga nema moralno pravo govoriti o demokraciji, dodavši da se zapadne zemlje ponašaju kao imperijalističke države “koje su to oduvijek i bile”.

Nakon što je Putin prošli tjedan rekao da “ne blefira” kada je rekao da je Rusija spremna upotrijebiti i nuklearno oružje kako bi obranila svoj teritorij, bojazan od nuklearnog rata u svijetu sve je veća. Ruski predsjednik je, međutim, u današnjem govoru istaknuo da je upravo SAD napravio “presedan” korištenjem nuklearnog oružja protiv Japana na kraju Drugog svjetskog rata.

Osvrnuo se i na incident s plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, izravno optuživši “anglosaksonske sile” za eksplozije dvaju plinovoda. “Za Anglosaksonce sankcije nisu bile dovoljne te su posegnuli za sabotažom. Teško je povjerovati, ali je činjenica da oni stoje iza eksplozija na međunarodnom plinovodu Sjeverni tok”, rekao je Putin.

izvor: geopolitika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %