EU poručila Srbiji: Podrška političarima iz RS imaće posljedice

0 0

Zvaničnici Evropske unije (EU) upozoravaju da ċe podrška ostalih zemalja regiona postpucima zvaničnika Republike Srpske koje ugrožavaju funkcionisanje države Bosne i Hercegovine, imati i posljedice.

„Jasno smo izrazili žaljenje što smo vidjeli neke partnere koji podržavaju ovakve akcije, retoriku i takvo ponašanje jer to ugrožava regionalnu stabilnost i dobrosusjedske odnose u regionu. Oni partneri koji su pružali takvu podršku znaju na koga mislimo tako da ih nema potrebe izdvajati. Svi znaju ko je tu bio i ko je podržavao ove neodgovorne, razdorne i negativne postupke i ponašanja tokom proslave (9 januara)”, izjavio je portparol EU Peter Stano, istakvši da svi u regioni treba da budu svjesni da to nije prihvatljivo za EU.

A oni partneri koji su pružali takvu podršku znaju na koga mislimo. Dakle, ne treba ih posebno izdvajati, a svi znaju ko je tu bio i ko je podržavao ovo neodgovorno, podijeljeno i negativno ponašanje tokom proslave. Dakle, svi moraju biti svjesni da to nije prihvatljivo za Evropsku uniju, ako zemlje, i ako partneri u procesu akvizicije, u našem neposrednom susjedstvu, na Zapadnom Balkanu, nastave sa takvim ponašanjem, to će se odraziti na njihove napore da se približe Evropskoj uniji. I mislim da je u tom smislu izjava bila vrlo jasna”, kazao je Stano.

Proslava godišnjice postojanja Republike Srpska je izazvala rekaciju Evropske unije koja je u ponedeljak, 10. januara osudila „negativnu, razdornu i zapaljivu retoriku lidera Republike Srpske (RS)” koja se mogla čuti povodom obilježavanja Dana RS, 9. januara.

U ovom saopštenju se izražava žaljenje „što su i drugi partneri učestvovali u obilježavanju Dana RS, čime prijete regionalnoj stabilnosti i utiču na dobrosusjedske odnose.”

Evropska Unija naziva zemlje Zapadnog Balkana “partnerima”.

Od zemalja regiona, na proslavi u Banja Luci su učestvovali jedino predstavnici institucija Republike Srbije: Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova, i Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Dan uoči proslave, odnosno u subotu 8. januara su dodeljena i odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama.

Ceremoniji su prisustvovali premijerka premijerka Srbije Ana Brnabić, Aleksandar Vulin, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je odlikovan ordenom Republike Srpske, ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, Bratislav Gašić, direktor Bezbjednosno informativne agencije Srbije, i Zoran Đorđević, v.d. direktor “Pošta Srbije”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %