Ekskluzivno: Ko je u BiH ubijao Bakirovim metkom! Dragi Alija šta nam ostavi u amanet?

0 0

Bakir Izetbegović, bivši član Predsjedništva BiH i visoki funkcioner SDA, mogao bi se uskoro naći na optuženičkoj klupi kao jedan od najodgovornijih za ubistva Nedžada Ugljena, Joze Leutara ali i pokušaj atentata na generala Sefera Halilovića tokom proteklog rata. Motivi su različiti, a ono što je zajedničko za sva tri ova slučaja jeste da se upravo ime ovog visoko pozicioniranog političara SDA dovodi u vezu s ovim teško kažnjivim dijelima.

Poznavaoci prilika tvrde da je Izetbegović u posljednje vrijeme izgubio san, pogotovo kada je Mirsad Kebo, bivši potpredsjednik FBiH, uručio bivšem ministru bezbjednosti, Fahrudinu Radončiću, obimnu dokumentaciju u vezi s neriješenim političkim ubistvima u FBiH. Treba pomenuti da je Radončić još  tri mjeseca prije Izetbegovića povezao s, kako je to tada nazvao, bošnjačkom političkom mafijom, te ga javno prozvao i optužio da upravo on stoji iza brojnih ubistava u BiH. Interesantno je spomenuti da su, visoki policijski funkcioner Nedžad Ugljen i nekadašnji komandant Devete brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH Ramiz Delalić Ćelo, tvrdili kako će ih likvidirati Bakir Izetbegović. Na kraju su obojica doživjela tragičnu sudbinu, a počinilac sve do danas nije otkriven, niti se našao neko, sve ovo vrijeme, da provjeri njihove zloslutne tvrdnje.

Likvidacija Joze Leutara

Leo Pločkinić, predsjednik NVO “Croatia libertas”, smatra da su za vrijeme rata i poslije toga, postojale službe iz vojnog i političkog obavještajnog miljea, koje su se bavile likvidacijama. Oni, kako kaže, rade i danas, a mnogi od tih ubica se i danas nalaze na najvišim i najodgovornijim funkcijama, pa čak i onim koje se bave obavještajnim radom.

– Oni su nekada bili u timovima za nadzor, obavještavanje i likvidaciju političkih oponenata. A danas rade neke od najodgovornijih poslova. Sasvim je jasno da oni imaju i pipke u pravosudnim tijelima, ali i najvišim političkim krugovima. To je kompletan jedan sistem koji je isprepleten i koji se međusobno štiti – kaže Pločkinić.

Ističe kako je vođa ove političko-obavještajne mafijaške organizacije Bakir Izetbegović, te napominje da, s obziom da se ova ekipa našla u škripcu, moguće očekivati i neka nova ubistva.

Navodi kako je i sam, zbog svog dugačkog jezika, mogao da bude žrtva atentata, kada su mu odvrnuti šrafovi na točkovima vozila, ali i Ante Jelavić i Marko Tokić koji su takođe prijavljivali pokušaje napada. I u ovim slučajevima, istrage su provedene bez rezultata.

– Nesumnjiva je veza između mafije, odnosno kriminalnog miljea i politike koju predvodi SDA. Oni se koriste provjerenim kriminalcima i mafijašima za zastrašivanje i politička ubistva. Na taj način je ubijen i zamjenik ministra unutrašnjih poslova FBiH Jozo Leutar. Pod njegov službeni automobil je 16. marta 1999. godine postavljeno pakovanje ekspoloziva. Interesantno je, a što je i istraga utvrdila, da je s takvim eksplozivom, u to vrijeme, jedino raspolagala Agencija za istragu i zaštitu (AID). A zašto je Leutar ubijen, pa vjerovatno što je bio na tragu da raskrinka lica koja se se tada bavila trgovinom oružja – naglašava Pločkinić dodajući kako postaje dokazi koji upućuju da su Haris Silajdžić i Bakir Izetbegović tokom devedesetih godina bili aktivno upleteni u trgovinu i šverc oružjem.

Predsjednik NVO “Croatia libertas” smatra da će se bilo ko vrlo teško suprotstaviti paralelnim strukturama vlasti, jer je usamljen u svojim naporima.

– Pojedinac ne može napraviti ništa sam, naročito protiv jednog tako radikalno islamistički uspostavljenog sistema, koji tako funkciniše dvadeset godina – kaže Pločkinić.

Ipak, Ivica, sin Joze Leutara, nada se da će konačno biti riješen slučaj mučkog ubistva njegovog oca.

– Tolike godine se nadam da će nešto biti. Tužilaštvo i federalna uprava policije su zacementirali svu istragu. Nadam se da će ovaj novi politički pritisak nešto promijeniti kako bi ovaj slučaj konačno bio riješen. Nadležni su se do sada bojali da bilo šta pokrenu, a i opstrukcije su bile prisutne. Moram da naglasim da se od početka nije radilo kako treba, a istragu je stopiralo nekoliko ljudi koji su bili u vrhu MUP-a i koji su bili povezani s Tužilaštvom na kantonalnom nivou. Ti koji su tada vodili istragu danas se pokušavaju oprati. Niko ne želi preuzeti odgovornost i nadaju se da će vrijeme učiniti svoje. Ali neće – ističe Ivica.

Kaže kako ne može sa sigurnošću tvrditi ko je ubio njegovog oca, da li je to bila politika. Međutim, kontradiktorno je to što je ta ista politika radila sve da se počinioci nikad ne pronađu i procesuiraju.

– Jedan čovjek mi je rekao da on ničim nije mogao zasmetati, sem poštenim radom. Radio je na istragama oko zločina, oružja, droge, pranja novca… Kako njega nema svi ti predmeti su negdje sklonjeni i skupljaju negdje prašinu. Možda se tu krije odgovor ko je ubio mog oca – objašnjava Ivica.

“Ševe” oruđe SDA

Ukoliko bude političke volje uskoro bi mogao biti riješen i slučaj atentata na Sefera Halilovića, prvog komandanta Armije RBiH. Halilović je preživio, ali od postavljene eksplozivne naprave na balkonu njegovog stana smrtno je stradala supruga i njen brat. Prema riječima Semira, sina Sefera Halilovića, iza ovog zločina stoje pripadnici terorističke organizacije “Ševe”. Neka od tih lica, kako kaže, i danas sjede u SDA, a jedan od njih je čak savjetnik bivšeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

– Atentat na moga oca su organizovali i izveli agenti kontraobavještajne službe bivše JNA, koji su se kasnije utkali u strukture Republike BiH. Pri tome mislim na Envera Mujezinovića, Fikreta Muslimovića, Nedžada Ugljena i na njihovog nadređenog Bakira Alispahića, koji su odgovorni za organizovanje, provođenje i zataškavanje atentata na moga oca. On im je smetao jer se tada nije slagao s tadašnjom politikom SDA – ističe Halilović.

Za razliku od Pločkinića, Semir je optimista da će ovaj put istraga o političkim ubistvima počinjenim u Sarajevu dati svoj rezultat, jer postoji sasvim dovoljan broj svjedoka i materijalnih dokaza za procesuiranje počinilaca i njihovih inspiratora, odnosno organizatora.

– vrlo je važno da se rasvijetle sva politička ubistva. Jer, ukoliko u BiH postoje političke strukture koje su spremne da ubiju i zataškaju ubistvo, onda se niko ne može osjećati sigurnim. To je onda jedna mafija koja je utkana u određene državne strukture i politiku. SDA šalje strašnu poruku, jer u svojim redovima ima članove za čija se imena vezuju neka od najmonstruoznijih ubistava – navodi Halilović i dodaje da je vrijeme da se unutar SDA pozabave s Mujezinovićem, Muslimovićem i Alispahićem, pošto su oni osumnjičeni za najteža krivična djela, navodeći kako bi Sulejman Tihić trebalo da pokaže kako SDA nije dom bivših špijuna, agenata, ubica, crnih trojki, “Ševa”…

Halilović ističe da mu je poznat i slučaj ubistva Nedžada Ugljena, koji je bio šef Državne bezbjednosti i komandant sporne jedinice “Ševe”.

– On je naredio atentat na mog oca. On je kriv za smrt moje majke. Ubijeđen sam da je on ubijen, jer su se pojedinci bojali da bi on mogao propjevati, ne samo o ubistvu moje majke već i o svim terostičkim akcijama i ubistvima koje je počinila teroristička jedinica “Ševe”. Nekadašnji direktor AID-a, a danas poslanik u Kantonu Sarajevo Kemal Ademović zna mnogo u vezi s ovim slučajevima. Krajnje je vrijeme da i on javno kaže sve što zna – kaže Halilović.

A mogao bi. Naime, Ugljen je sedam dana prije nego što je ubijen, obilazio novinske redakcije u Sarajevu, tvrdeći kako ga njegov tadašnji šef, direktor AID-a, Kemal Ademović, želi ubiti, a da je naručilac Bakir Izetbegović. Niko ga nije ozbiljno shvatio. Ugljen je ubijen 28. septembra 1996. u sarajevskom naselju Aneks iz vatrenog oružja.

Ovoj priči treba dodati i onu vezano za Ramiza Delalića Ćelu. Prema riječima Halilovića, Delalić je likvidiran radi svog svjedočenja u predmetu “Ugljen”.

– Nakon što je odbio da ubije Ugljena, te o tome obavijestio nadležne organe, Ćelo je nakon izvjesnog vremena likvidiran. On je tada bio ozbiljan svjedok, koji je mogao da progovori o svim političkim ubistvima i zločinama “Ševa”. Pojedinci to nisu dozvolili. Baš kao što i danas ne dozvoljavaju. Oni na sve načine pokušavaju da zaštite od ruke pravde pojedince iz AID-a. I dalje jedan dio te ratne politike želi da zaštiti i zbrine te ljude, što govori da je riječ o interesno povezanoj organizaciji – naglašava Halilović.

pisala Biljana GAGULA

Udarna SDA trojka

Fikret Muslimović nekada savjetnik Alije Izetbegovića, a danas njegovog sina Bakira. Enver Mujezinović je savjetnik u Vladi FBiH i direktno je vezan za vojnu industriju. On i Muslimović se nalaze u Savjetu za bezbjednost Stranke demokratske akcije. Visoko mjesto u ovoj stranci zauzima i Bakir Alispahić koga mnogi doživljaju alfom i omegom SDA.

Svjedočenje Garaplije

U jednom od svojih svjedočenja Edin Garaplija, bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti BiH i AID, potvrdio je da iza većine ubistava u Sarajevu stoje pripadnici “Ševa”. Kako je istakao, “Ševe” su bile zatvorena grupa, opremljena za likvidaciju, vojnog karaktera, kojoj je zadatke davao Nedžad Ugljen, koji je nakon rata ubijen. Garaplija je polovinom 1996. dobio zadatak da ispita postojanje te jedinice nakon čega je uhapšen Nedžad Herenda, koji je tada izjavio da su “Ševe” imale snajpersku jedinicu koja je ubijala u Grbavici.

BiHnews – solonovpolis

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %