Ekskluzivno: Kako je zet Bakira Izetbegovića prao novac?

0 0

Mirsad Berberović jučer je zvanično optužen. Kantonalni sud u Sarajevu jučer je potvrdio optužnicu Tužilaštva KS protiv njega zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Naime, kako se navodi u saopćenju Tužilaštva BiH optuženi se tereti da je kao odgovorna osobe firme Bihexo, vršio nezakonite uplate na račun Agencije za posredovanje u zapošljavanju „Leading“ za fiktivan angažman studenata.

Berberović je inače zet Bakira Izetbegovića, lidera SDA. Tačnije, Berberović je muž Izetbegovićeve sestre Sabine Berberović.
Već bio u centru pažnje

Berberoviću je već godinama poznati medijski lik. U centru pažnje su bili poslovi koje je dobivala njegova firma, obično od javnih firmi, a vrhunac je bila istraga u ogromnom predmetu ‘Zadruga’ u kojoj se našlo i njegovo ime.

On je zajedno sa velikim brojem drugih direktora javnih i privatnih kompanija osumnjičen u akciji kodnog naziva „Zadruga“ da je putem studentske zadruge vršio milionsku utaju poreza i prao pare.

U ovoj akciji Zadruga uhapšeno je te 2018. godine više od 10 osoba.

Berberović je sa svojom firmom bio jedan od rekordera po broju poslova koje je imao sa javnim kompanijama u Kantonu Sarajevu, posebno dok je na vlasti bila SDA.

Osim što je imao ugovor sa Vodovdom i kanalizacijom, toko 2018. godine dobio je novac i od Kantonalnog preduzeća „Sarajevogas“.

Te godine je objavljeno da je ova firma dobila ugovor za nabavku polietilenskih fitinga za plin i da je ukupna vrijednost ugovora 118.672 KM!

Samo do 2018. godine ova firma je dobila više od 7, 5 miliona maraka.

ViK-a, i „BH Telecoma“, „Sarajevogasa“, KJKP „Rad“, „Komunalac“ Sarajevo samo su neke od firmi koje su imale ugovor sa ovom kompanijom i to ugovore teške stotinama maraka.

No, kako je Berberović prao novac?

Akcija ‘Zadruga’ smatra se jednom od najvećih antikorupcijskih u poratnoj BiH.

Međutim, zbog obima ove afere, ali i političkog utjecaja na Tužilaštvo KS, istraga je trajala sporo, a postoje sumnje u to kako se cijeli proces vodio.

No, šta je bit?

Kako se navodilo, više od 500 firmi i još toliko odgovornih lica bili su predmetom istrage u predmetu ‘Zadruga’. I to zbog pranja novca i utaje poreza.

Cijeli rafinirani sistem osmislio je bračni par Enisa i Sanel Đalić, vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Eslider“ i „Leading“.
Vraćale se čiste pare

Ovako je to išlo: Firma uplati agenciji novac za angažovanje određenog broja osoba. Agencija ispuni fiktivne ugovore i izvrši isplatu na ime isto tako fiktivno obavljenog posla. Procenat zadržava agencija, a firmi vrati na ovaj način opran novac. Za ove potrebe iskorišteni su podaci nekoliko hiljada studenata.

Na ročištu za određivanje pritvora, saopćeno je da je bračni par sklapao ugovore sa firmama o angažmanu studenata i đaka na osnovu kojih su privatne firme na račun ove dvije agencije prebacivale novac. Nakon toga, novac uplaćen na račun agencija podizan je u kešu i vraćan partnerima porodice Đalić, a oni su zadržavali proviziju do 10 posto.

Na ovaj način, sa porodicom Đalić poslovalo je nekoliko stotina firmi iz FBiH. Sumnja se da je utajeno preko 50 miliona KM poreza.

Jedan od onih koji je sarađivao na ovaj način bio je Berberović sa svojom firmom Bihexo. Prvi izvještaji govore da je on obrnuo oko 125.000 KM.

izvor: press

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
--