Dramatično obraćanje Zelenskog – “Ruske snage započele su bitku za Donbas!”

0 0

Zvaničnici na istoku Ukrajine su izvijestili o još osam smrtnih slučajeva civila. Četiri osobe poginule su u ruskom granatiranju na području Donjecka, napisao je guverner regije na Telegramu. I najmanje četiri osobe su poginule kada su Rusi osvojili grad Kreminnu.

U ruskoj invaziji uništeno je ili oštećeno do 30 posto ukrajinske infrastrukture u vrijednosti od 100 milijardi američkih dolara, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se naciji.

“Sada možemo reći da su ruske snage započele bitku za Donas za koju su se dugo pripremale”, izjavio je.

“Velik dio ruske vojske trenutno je uključen u ovu ofanzivu”, dodao je.

Prve pošiljke nove tranše američke vojne pomoći za Ukrajinu već su na granicama zemlje te će biti predane ukrajinskoj vojsci, rekao je u ponedjeljak visoki zvaničnik Pentagona. “Iz SAD-a su jučer u regiju stigla četiri aviona s raznom opremom”, rekao je neimenovani zvaničnik, najavivši u sljedeća 24 sata dolazak i petog aviona, od kada je predsjednik Joe Biden u srijedu najavio novu vojnu pomoć u vrijednosti 800 miliona dolara.

Američki vojni stručnjaci su raspoređeni na istočnom krilu NATO-a od samog početka ruske invazije na Ukrajinu i uskoro će početi obučavati ukrajinske vojnike kako koristiti artiljerijski sistem M777 Howitzer, najavio je zvaničnik američkog ministarstva odbrane koji je želio ostati neimenovan. Radi se o najnovijoj generaciji artiljerijskog naoružanja koje je SAD odlučio prvi puta ustupiti ukrajinskoj vojci.

Američki stručnjaci su ranije u SAD-u obučavali ukrajinske vojnike kako koristiti bespilotnu letjelicu Switchblade.

S druge strane, ruske snage počinju osjećati učinak sankcija vezano uz nabavku naoružanja, posebno rezervnih dijelova, ocijenio je američki vojni zvaničnik. Najmodernije naoružanje koristi elektronske čipove čiji su glavni proizvođači Tajvan i Južna Koreja, dvije zemlje saveznice SAD-a, koje su prestale Rusiji isporučivati svoje proizvode u skladu s američkim sankcijama.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %