DRAMA U Parizu: Ponovo masovni protesti nakon što je francuski ustavni sud odobrio kontroverzni zakon o kovidu

0 0
--

Masovni protesti počeli su ponovo u glavnom gradu Francuske ubrzo nakon što je najviši sud u zemlji potvrdio kontroverzni zakon koji obavezuje širu javnost na „zdravstvenu propusnicu“ za koronavirus.
Stotine demonstranata marširalo je ulicama Pariza u četvrtak, krenuvši prema Ustavnom sudu. Sudsko tijelo donijelo je odluku o paketu Covid zakona ranije tokom dana.

Sud je odbacio neke dijelove predloženog zakona, uključujući odredbu koja dozvoljava francuskim vlastima da uvedu obavezni karantin za svaku osobu koja je pozitivna na virus. Međutim, sud je potvrdio većinu zakona, uključujući i obaveznu vakcinaciju njegovatelja i „zdravstvenu propusnicu“, kao ustavnu.

Veliki broj demonstranata okupio se pred sudom izražavajući bijes zbog presude. Sam sud je bio ograđen, s velikim prisustvom policije na tom području, kao što je prikazano na snimcima sa lica mjesta podijeljenim na društvenim mrežama.

Demonstranti su uzvikivali razne parole, uključujući „Makrone, ne želimo vašu propusnicu“, pozivajući se na jednu od najkritikovanijih odredbi zakona. Zakon bi trebao biti usvojen u ponedjeljak, a predviđeno je da takozvane „zdravstvene propusnice“ postanu obavezne u Francuskoj, zabranjujući svima bez njih pristup restoranima, barovima i drugim javnim mjestima.

Ta mjera, koju je vlada predložila još u julu, pokrenula je široke debate, kao i masovne proteste koji su potresali državu tri uzastopna vikenda. Njeni kritičari optužili su vladu da zemlju vodi u „diktaturu“ i lišava ljude osnovnih prava.

Najviši zvaničnici, uključujući predsjednika Emmanuela Macrona, međutim, otklonili su takvu zabrinutost i insistiraju na tome da je zakon stvoren samo radi podsticanja vakcinacije protiv Covida-19.

 

izvor: logicno.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %